Podrška zahtjevima Udruženja sudaca FBiH

02.02.2009. 11:59 / Izvor: eKapija.ba
Podrška zahtjevima Udruženja sudaca FBiH

Premijer Federacije Nedžad Branković, federalni ministar pravde Feliks Vidović i sekretar Vlade Federacije BiH Ismet Trumić razgovarali su 02.02.2009. godine u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicama Udruženja sudija/sudaca FBiH Tifom Potogijom i Aleksandrom Martinović.

Povod današnjem razgovoru, u kojem je bilo riječi o položaju i ulozi sudske vlasti u Federaciji BiH, jeste potreba harmoniziranja primanja sudija i tužilaca u entitetima i na državnom nivou.

U tom cilju neophodno je ubrzati proceduru usvajanja Prijedloga zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Federaciji BiH u tekstu kako ga je proglasio Visoki predstavnik za BiH Odlukom od 9.12.2005. godine i u kojem obliku je potvrđen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Stoga će Vlada Federacije BiH, kako je dogovoreno danas, uputiti zahtjev da to na narednoj sjednici učini i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Federalno ministarstvo pravde će, vodeći računa o potrebi osiguranja adekvatnog finansiranja neovisnom sudstvu, kao i već iskazanih zahtjeva i pripremljenih prijedloga u tom pravcu, blagovremeno pripremiti neophodne izmjene i dopune ovog zakona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH-.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti