Podrumi Vukoje završavaju najuspješniju poslovnu godinu od osnivanja

06.12.2018. 10:10 / Izvor: Blic
Podrumi Vukoje završavaju najuspješniju poslovnu godinu od osnivanja

Kako bi upotpunili svoju ponudu, u kojoj su od prije nekoliko godina povezali vino i hranu, a hercegovačku i mediteransku kuhinju stavili u prvi plan, cijede i maslinovo ulje.

Vinska priča „Vukoje" započeta prije skoro četiri decenije svake godine postaje sve prepoznatijvija i na drugim kontinentima. Pored vina, koja su osnova ove priče, porodica Vukoje počela je da proizvodi i rakije od grožđa.

Kako bi upotpunili svoju ponudu, u kojoj su od prije nekoliko godina povezali vino i hranu, a hercegovačku i mediteransku kuhinju stavili u prvi plan, cijede i maslinovo ulje.

"U ovoj godini smo velikim nagradama još jednom potvrdili svoj uspješan rad. Već u januaru smo dobili prva međunarodna priznanja Vina Vukoje su osvojila četiri nagrade i specijalnu nagradu Magic award u Kini, kao najbolji proizvođač. To je veliki uspjeh, jer nikada prije nijedna vinarija sa naših prostora nije dobila tako značajno priznanje na azijskom kontinentu. Stiglo nam je i veliko priznanje iz Iloka, Bijeli grozd, za najbolju vinariju u etno-gastro turizmu jugoistočne Evrope. Ovo je, takođe, veoma značajno priznanje, pošto je na hiljade vinarija u ovom dijelu Evrope", kaže vlasnik podruma Radovan Vukoje.

Iako je vino njihov zaštitni znak, porodica Vukoje je u savremenoj destileriji počela i proizvodnju rakije od grožđa, a „grozde" su već na prvom probanju nagrađene. Zlatne medalje u Sarajevu, na međunarodnom festivalu žestokih pića i rakije, prije nekoliko dana pripale su Vukojevoj travarici, kao i svim „grozdama" podruma „Vukoje".

"Nudimo grozdu od žilavke, muskata, merloa i vranca. Radimo i dva proizvoda sa hercegovačkim travama, travaricu i gorki biljni liker", navodi vlasnik podruma Vukoje.

On najavljuje da bi narednih godina u Trebinju trebalo da bude proizveden i prvi džin u Hercegovini, a već je počela proizvodnja konjaka, kao vinskog destilata.

"U našem kraju postoje svi uslovi za proizvodnju džina, mnogo mediteranskog bilja i mediteranskog voća koji se mešaju sa destilatom", objašnjava Vukoje.

Iz vinarije kažu da su ove godine imali i uspješnu berbu maslina, a maslinova ulja proizveli su od pet sorti maslina.

"Ulja pravimo od sorti iz Istre i Italije, koja su među najboljim u svijetu. Maslina je kultura koja i idealna za Hercegovinu. Početne analize ulja pokazuju da su veoma kvalitetna, pa planiramo da i od toga napravimo brend", ističe direktor i vlasnik podruma Vukoje.

On navodi da su priznanja i velika obaveza za vinski put porodice Vukoje da nastavi i stalno nudi nešto novo i kvalitetno na tržištu.

"Cilj nam je da i dalje kroz naše objekte, Vinsku galeriju Vukoje, vilu „Pergolu" i Vinogradarevu kuću razvijamo gastronomiju na jugu RS. Naše menije kreirao je majstor kulinarstva Trebinjac Veselin Mrakić koji ima lanac restorana u Ženevi, kao i Nihad Mameledžija, najpoznatiji šef iz BiH. Oni od autentičnih hercegovačkih ukusa izvlače maksimum, a u ovu priču uključeni su domaći proizvođači sireva, mesa i drugih proizvoda",  objašnjava Radovan Vukoje.

Na vinskoj cesti „Vukoje" ove godine bilo je preko 50.000 turista koji su posjetili sve objekte ove vinarije, a porodica Vukoje očekuje da će proizvesti oko 200.000 boca vina i rakija od grožđa, što je više od prosječne proizvodnje.

"Berba je ove godine bila jako dobra. Grožđe je bilo odličnog kvaliteta i dovoljnih količina. Prva vina koja će biti na tržištu su tribunia, naša novija linija koja je u posljednje vrijeme ima i najveći rast na tržištu. Proizvodimo crvenu i bijelu, a u bijeloj je i sorta dubrovačka malvazija, koja je bila skoro zaboravljena na ovim pro storima”, navodi direktor Podruma „Vukoje".

Vinsku galeriju Vukoje posetile su mnoge javne ličnosti iz regiona i sveta, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić proletos je organizovao predsed-ničku večeru u ovoj gale­riji. U ovim vinogradima se proizvodi žilavka za najeksluzivnije „carsko vino", koja se naročito čuva i poslednja bere. Radovan Vukoje kaže da je u čast žilavke, Podrum Vukoje ove godine pono­vo organizovao Salon žilavke, na kome su se predstavili svi proizvođa-či ovog vina iz Hercegovine.

Radovan Vukoje ponavlja da je najvažniji kvalitet, pa količina proizvedenog vina i destilata u trebinjskim po drumima zavisi isključivo od kvaliteta grožđa.

"Ove godina je bila toliko dobra, da smo u vinogradu mogli da povećavamo šećere koji će dati jako moćna vina koja će moći da se čuvaju i preko 50 godina. Iz ovogodišnje berbe uradićemo i posebnu liniju vina, koja će duže odležavati", kaže on.

Podrumi Vukoje vina izvoze na tri kontinenta, Evropu, Ameriku i Aziju. Vina „Vukoje" našla su se i u dvije američke država Ilinois i New York, a u 2019. godini će se pojaviti u Floridi i Massachusetts.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti