Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podržan Nacrt zakona o platama u institucijama i preduzećima

09.07.2014. 07:54 / Izvor: SRNA

Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je Nacrt zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa federalnih institucija, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH kojim se ograničava visina naknada i plata.

Visina naknada i plata ograničana se putem utvrđivanja maksimalnih iznosa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj rekao je da su plate podijeljene u dvije kategorije.

Trhulj je naveo da mjesečna neto plata za članove uprave privrednog društva, koje ima više od hiljadu zaposlenih i ukupan godišnji prihod veći od 250 miliona KM, može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plata isplaćenih u prethodna tri mjeseca u FBiH.

Mjesečna neto plata za direktora institucije, predsjednika komisije, za ostale članove uprave, zamjenika direktora ili direktora i zamjenika direktora i jednog ili više izvršnih direktora institucije, kao i zamjenika predsjednika i članove komisije može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plate isplaćene u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna neto plata za članove uprave privrednog društva koje ne ispunjava ove uslove u pogledu broja zaposlenih i/ili ukupnog godišnjeg prihoda može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plate isplaćene u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna neto naknada za rad predsjednika nadzornog odbora privrednog društva, koje ima više od hiljadu zaposlenih i ukupan godišnji prihod veći od 250 miliona KM, može biti utvrđena najviše do 1,2 prosječne neto plate u FBiH, dok za članove nadzornog odbora ovakvog privrednog društva iznosi 90 odsto od iznosa mjesečne neto naknade predsjednika odbora.

Za rad predsjednika upravnog odbora ili nadzornog odbora institucije ili upravnog vijeća, odnosno stručnog vijeća mjesečna neto naknada može biti utvrđena najviše do jedne prosječne neto plate, a za njihove članove naknada iznosi 90 odsto od iznosa mjesečne naknade predsjednika.

Značajnu novinu u odnosu na postojeći zakon predstavljaju i odredbe o stimulaciji i destimulaciji članova uprave privrednih društava.

U zavisnosti od rezultata poslovanja u prethodnom izvještajnom periodu, ove plate mogu biti povećane ili smanjene do 30 odsto u periodu do usvajanja narednog godišnjeg finansijskog izvještaja privrednog društva.

Time bi članovi uprave na odgovarajući način bili motivisani za stalno preduzimanje aktivnosti s ciljem poboljšanja finansijskog stanja privrednog društva.

Prema Nacrtu zakona, Agencija za bankarstvo FBiH, Razvojna banka FBiH i Regulatorna komisija za energiju u FBiH imaju isti položaj kao i sve druge institucije, za razliku od rješenja u važećem Zakonu prema kojem imaju povlašten položaj u pogledu maksimalnog iznosa plata i naknada.

U okviru ograničenja maksimalnog iznosa plata i naknada, odlukom Vlade FBiH utvrđuje se visina plata i naknada članova organa upravljanja i drugih organa, pojedinačno po institucijama, privrednim i zavisnim društvima, izražena u broju prosječnih mjesečnih neto plata isplaćenih u prethodna tri mjeseca u FBiH.

Ove plate utvrđuju se kao najviše mjesečne neto plate u instituciji, privrednom ili zavisnom društvu s kojim se usklađuju mjesečne neto plate ostalih zaposlenih.

Odlukom federalne Vlade utvrđuje se ukupan broj članova organa upravljanja i drugih organa, pojedinačno po institucijama, privrednim i zavisnim društvima, izuzimajući institucije, privredna i zavisna društva za koje je ukupan broj članova organa upravljanja i drugih organa utvrđen posebnim zakonom.

Nacrt zakona upućen je na javnu raspravu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti