Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podržan projekt podrške firmama vrijedan 56 miliona eura

30.12.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima, vrijedan 56 miliona eura.

Od ukupnog iznosa Republici Srpskoj bit će alocirano 22,4 miliona eura ili 40 posto, a Federaciji BiH 33,6 miliona eura ili 60 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj projekta je pružanje podrške za opravak mikro, malih i srednjih preduzeća pogođenih Covidom-19 putem unapređenja pristupa dugoročnog finansiranja i prebacivanja fokusa vladinih programa na podršku za povećanje otpornosti ovih preduzeća, nakon suzbijanja epidemije u BiH.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući pet godina grejs perioda, a projekt bi se trebao provoditi do kraja 2024. godine.

Prijedlog sporazuma sa Osnovom za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti