Podsticaj za privrednike koji su nabavili novu tehnologiju​

21.10.2020. 10:00 / Izvor: SRNA
Podsticaj za privrednike koji su nabavili novu tehnologiju​

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević pozvao je privrednike u Republici Srpskoj da se prijave na javni poziv.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević pozvao je privrednike u Republici Srpskoj da se prijave na javni poziv za dodjelu sredstava subjektima iz prerađivačke industrije koji su nabavili novu opremu ili tehnologiju u ovoj godini.

"Ovaj javni poziv trajaće 15 dana i svi oni koji ispunjavaju propisane uslove ostvariće određena prava, odnosno finansijska sredstva", rekao je Petričević novinarima u Rogatici.

On je naveo da je cilj njegove današnje posjete Rogatici upoznavanje i rješavanje problema u privrednim društvima ove lokalne zajednice, što se naročito odnosi na prerađivačke industrijske kapacitete, koji su u suštini nosioci privrednog razvoja svake opštine u Republici Srpskoj.

"U sferi prerađivačke industrije najveći je postotak izvozno orijentisanih kompanija kao što je i rogatički `Rađen`, koji smo danas posjetili", istakao je Petričević.

Prema njegovim riječima, u toku su i isplate na ime povećanja plate, odnosno drugog obračunskog perioda koji je već istekao, a u toku je i obrada zahtjeva privrednika i već su određena rješenja kreirana i Ministarstvo je pristupilo isplati određenih sredstava.

On je pozvao sve privrednike koji su propustili ovu priliku da se prijave za naredni obračunski period, tim prije jer je resorno ministarstvo obezbijedilo pet miliona KM za te namjene, odnosno za one poslodavce koji su povećali plate radnicima.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić naglasio je značaj prerađivačkih kapaciteta i zahvalio ministru Petričeviću za interesovanje i podršku ovom sektoru.

On je izrazio zadovoljstvo što je današnja posjeta realizovana upravo u firmi "Rađen", koja se bavi drvoprerađivačkom djelatnošću.

Prema njegovim riječima, posebno je važno to što je Petričević najavio nove podsticaje za izvozno orijentisane prerađivače.

"Mi želimo da ohrabrimo i finansijski pomognemo domaće prerađivače da idu na veći stepen finalizacije svojih proizvoda jer je to šansa za veće zapošljavanje. Veoma je bitno da i Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva imaju mnogo razumijevanja za ovu vrstu priče", izjavio je Jagodić novinarima.

Preduzeće "Rađen" Rogatica počelo je sa radom 2000. godine kao zanatska radionica, a od 2007. godine posluje kao DOO i bavi se preradom drveta i i izradom polufinalnih proizvoda.

Izvozno je orijentisana, 85 odsto proizvoda plasira na tržište Srbije i trenutno zapošljava 23 radnika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti