Poduzete aktivnosti za formiranje zelenih koridora

01.04.2020. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Poduzete aktivnosti za formiranje zelenih koridora

Na kraju razgovora je konstatirano da se međunarodni promet robe na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja u zadnjim danima drastično poboljšao.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je jučer telefonski sastanak sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Dužnosnici su razgovarali o aktivnostima koje je u skladu sa zaključkom Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine Ministarstvo preduzelo na formiranju zelenih koridora sa ciljem povezivanja članica zapadnog Balkana sa Republikom Hrvatskom i članicama Evropske unije.

Ministar Mitrović informirao je ambasadora Sattlera da je Ministarstvo odredilo zelene koridore za promet robe u međunarodnom prometu na teritoriji Bosne i Hercegovine (granični prijelazi Bijača, Gradiška i Šamac), uvažavajući pri tome odluke Kriznog štaba Republike Hrvatske o graničnim prijelazima preko kojih se odvija međunarodni tranzit robe prema EU i zemljama zapadnog Balkana. Time je Bosna i Hercegovina postala prva od zemalja zapadnog Balkana koja je definirala zelene koridore formirane prema Zajedničkom prijedlogu koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e.

Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i promet robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili se trebaju preduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije. Carinske i druge kontrole robe u okviru zakonske trgovine ostaju na snazi u skladu sa trgovinskim pravilima CEFTA-e i pravilima koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i regionalnih partnera.

Ambasador Sattler pozdravio je napore koje Ministarstvo na čelu sa ministrom Mitrovićem čini na rješavanju problema sa kojima se suočavaju bh. prijevoznici, kao i zagušenja na graničnim prijelazima koja nastaju formiranjem dugih redova, što može imati potencijalno štetne efekte na snabdijevanje osnovnim potrepštinama.

Također je istakao namjeru Evropske unije da nastavi pomagati BiH u borbi protiv koronavirusa kroz tehničku podršku i realizaciju paketa pomoći za osiguravanje medicinske opreme i ublažavanja posljedica po privredu.

Na kraju razgovora je konstatirano da se međunarodni promet robe na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja u zadnjim danima drastično poboljšao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti