Poduzetnicama iz Jablanice uručena vrijedna oprema

17.05.2019. 11:23 / Izvor: Akta.ba
Poduzetnicama iz Jablanice uručena vrijedna oprema

Isporučeno je osam motokultivatora, jedna kosačica, tri vrcaljke za med, četiri prese za voće, šerpe za kuhanje voća, vodena pumpa, crijeva za vodu i šećer za pčele.

U skladu sa ugovorom  o saradnji sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva, Nodas iz Sarajeva, kroz projekat „Osnaživanje položaja žena  kroz podršku ženskom poduzetništvu u općini Jablanica (i općini Stolac)“, nakon potpisanih ugovora sa  jablaničkim ženama  koje su  aplicirale i  zadovoljile propozicije u četvrtak 16.5.2019. godine, u prisustvu Općinskog načelnika, Stručnog saradnika za poljoprivredu u Općini Jablanica, predstavnika Saveza poljoprivrednih proizvođača i Udruženja žena „ Most“ te samih korisnica donacije,  pred zgradom Stare Općine Jablanica na Doljanci izvršeno je uručivanje opreme.

Isporučeno je osam motokultivatora, jedna kosačica, tri vrcaljke za med, četiri prese za voće, šerpe za kuhanje voća, vodena pumpa, crijeva za vodu i šećer za pčele. Još se očekuje jedna do dvije isporuke ali većinom za pčelarstvo i isporučuju se na kućnu adresu, te građevinski materijal koji je takođe rasuti teret ide na adrese korisnica. Ranije je isporučena oprema u živoj stoci-koze, tri motokultivatora,  tri trimera,  mašina za preradu drveta  za potrebe proizvodnje komposta i ostala oprema.

U povodu uručivanja  donirane opreme, Općinski načelnik Salem Dedić, kaže: "Zajednički smo vrijedno  radili na realizaciji ovog projekta da bi smo danas došli u priliku da se ova vrijedna oprema uruči našim ženama. Treba istaći da Općina Jablanica kao sufinansijer u ovom projektu učestvuje sa jednom trećinom i mi te projekte uvijek vrlo rado podržavamo. Za one koji su u izuzetno teškoj situaciji, Općina Jablanica će pomoći da i  u onih predviđenih 15% učešća sredstava od strane  korisnica, pomogne, a ukupna vrijednost projekta iznosi 140.000 KM. Takođe treba istaći da će 30 do 37 žena, odnosno njihovih porodica imati mogućnost da dobije ove vrijedne donacije, a ovim se razvija poduzetnički duh  i razvija biznis kod žena u  jablaničkoj općini. To je izuzetno pohvalno i reći ću  da je i naše Udruženje žena 'Most' dobilo donaciju za pokretanje biznisa u njihovim prostorijama u vrijednosti 12.000 Eura, i to je za svaku pohvalu. Svim korisnicama želim da doniranu opremu uspješno koriste, i da zarade za sebe i svoje porodice,  a mi ćemo im i dalje biti podrška i ja im od srca čestitam", izjavio je Općinski načelnik Dedić.

Udruženje Nodas iz  Sarajeva,  organizacija Help  i uz pomoć Ministarstva za razvoj  SR  Njemačke,  realizuje projekat kojim pruža  podršku  jablaničkim ženama  koje se bave proizvodnjom hrane putem individualnih grantova u iznosu  3000 eura u protivvrijednosti u materijalu i opremi. Ukupan iznos projekta  iznosi oko 140.000 KM za općinu Jablanica. Općina Jablanica  je podržala projekat kroz sufinansiranje  u iznosu od 30% sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti