Podzemna garaža i multifunkcionalni trg svečano će biti otvoreni 01. marta

30.12.2019. 15:59 / Izvor: Akta.ba
Podzemna garaža i multifunkcionalni trg svečano će biti otvoreni 01. marta
OTVORI GALERIJU

Multifunkcionalni trg i garaža su završeni i sada se provode redovne procedure oko izdavanja upotrebne dozvole.

Općina Stari Grad Sarajevo 2019. godinu završava realizacijom kapitalnog projekta vrijednog skoro sedam miliona maraka (sa uračunatim troškovima PDV-a) zahvaljujući čemu Sarajevo dobija prvu javnu podzemnu garažu sa 157 parking mjesta u najužoj gradskoj jezgri.

Prema zvaničnim podacima, prije izgradnje ove podzemne garaže na prostoru Starog Grada bilo je ukupno 260 parking mjesta (zvanični javni parkinzi). Ova podzemna garaža taj broj uvećava za još 157, a imat će i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će postaviti kompanija Porsche BH, a građani će ga moći koristiti potpuno besplatno.

"Ono što zasad možemo potvrditi je da ćemo nastojati utvrditi cijenu koja će biti u skladu sa već utvrđenim cijenama na drugim parkinzima. Nastojat ćemo da cijena sata parkiranja ne bude viša od dvije konvertibilne marke", dodao je.

Prema najavama općinskog načelnika, podzemna garaža i multifunkcionalni trg svečano će biti otvoreni 01. marta, na Dan nezavisnosti BiH.

"Multifunkcionalni trg i garaža su završeni i sada se provode redovne procedure oko izdavanja upotrebne dozvole. Kao što je poznato izgradnju smo finansirali kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj čiji su predstavnici početkom mjeseca bili u posjeti i izrazili želju da prisustvuju svečanom otvaranju. Tada smo se dogovorili da četiri projekta koja smo radili kreditnim sredstvima: podzemna garaža i trg, Dom zdravlja Stari Grad, sportska sala OŠ“Edhem Mulabdić“ i administrativno sjedište Općine Stari Grad ozvaničimo jednom ceremonijom na trgu koja će se, prigodno, održati na Dan nezavisnosti BiH, 01. marta. Do tada ćemo nastojati da završimo sve administrativne poslove, definišemo način rada garaže, naziv trga i drugo", izjavio je Ibrahim Hadživajrić.

Prema njegovim riječima, naziv trga još nije usaglašen. Prijedlog naziva trga usvajat će Općinsko vijeće Stari Grad, a potom se upućuje Skupštini Kantona Sarajevo koja treba da prihvati taj prijedlog.

"Nastojat ćemo da multifunkcionalni trg prekoputa Vijećnice nosi ime dostojno ove općine, grada i same lokacije na kojoj se nalazi", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Inače, multifunkcionalni trg prekoputa Vijećnice je površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo. Površina popločanog dijela trga, zajedno sa prostorom za zelene površine i dječijim igralištem iznosi 2.950m2.

“Nije samo najveći nego sam siguran da će veoma brzo postati i najposjećeniji, te mjesto na kojem će se održavati svi značajni događaji za ovaj grad. Među sadržajima platoa je i bina koja će se montirati prema potrebi i za koju su prilikom gradnje osigurani svi priključci. Ovdje će se ubuduće održavati koncerti, festivali, predstave i drugi javni događaji. Osigurali smo da na trgu bude i igralište za najmlađe, a uskoro očekujemo isporuku mobilijara za njega", kazao je Hadžibajrić.

Kada je riječ o postavljanju ljetnih bašti na trgu, dodaje da je moguće da budu postavljena jedna do dvije ljetne bašte kako bi obogatili ponudu. 

 

Na platou je urađeno I hortikulturno uređenje. Na predviđenim zelenim površinama zasađeno je ukrasno grmlje i sadnice japanske trešnje, te urađeno ozelenjivanje površina.

U odnosu na raniji režim saobraćaja na ovoj lokaciji, sada je saobraćaj iz ulice Avdage Šahinagića preusmjeren desno, oko platoa i garaže, a vozila se uključuju na Novi most Vijećnica. Na ovaj način ni stanari ulice, a ni vozači nisu saobraćajno ugroženi u odnosu na raniji režim. Sve ove izmjene u skladu su sa ranije usvojenim Urbanističkim projektom koji je radio Zavod za planiranje KS.

Osim toga, proširen je i popločan i postojeći trotoar uz Miljacku čime je dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoren u mini šetalište.

Radovi na izgradnji podzemne garaže i multifunkcionalnog trga počeli su 25. marta ove godine, a izvodila ih je firma Džekos doo.

"Cijena projekta izgradnje podzemne garaže i multifunkcionalnog trga je oko sedam miliona konvertibilnih maraka, sa uračunatim troškovima PDV-a. Kao što sam ranije najavljivao, naše procjene su da će se kreditna sredstva otplaćivati upravo prihodom od garaže i trga.", zaključio je Hadžibajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti