Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pogledajte digitalnu mapu izgrađenih i planiranih MHE u BiH

20.12.2019. 09:08 / Izvor: Akta.ba

U Bosni i Hercegovini napravljeno je 96 malih hidroelektrana, od toga 61 u Federaciji BiH i 35 u Republici Srpskoj, dok su ostale su u procesu traženja dozvola, podaci su Eko Akcije i ekološko-humanitarne udruge Gotuša koji su jučer predstavili DIGITALNU MAPU​ izgrađenih, ali i planiranih mini hidroelektrana na području čitave Bosne i Hercegovine.

Gledano po kantonima, najviše malih hidroelektrana izgrađeno je na Srednjobosanskom kantonu (SBK) 34, potom u HNK 9, ZDK 8, BPK 5, TK i USK imaju samo dvije, i ZHK jednu.

 

Male hidroelektrane izgrađene na Srednjobosanskom kantonu (SBK).

 

 

 

Iz udruženja navode da je šteta koja nastaje zbog izgradnje malih hidrocentrala za okoliš ogromna, a korist po pitanju proizvodnje električne energije minorna.

"Štete su već vidljive i golim okom, jer na pojedinim riječnim tokovima nema više vode. Tu je i problem na rijeci Vrbas. Gornji tok Vrbasa iz jedne cijevi ulazi u drugu, a kilometri rijeke više ne postoje", kazao je Anes Podić iz Eko Akcije.

Pored izgrađenih, u BiH se planira izgradnja preko 400 mini hidroelektrana na preko 250 vodenih tokova. 

Zbog toga su pripremili i tekst Manifesta o očuvanju vode u Bosni i Hercegovini, kojeg će u narednom periodu potpisivati građani BiH. On će na koncu biti predat bh. vlastima od kojih će se tražiti uvođenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana (MHE).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti