Pokrenut portal posvećen promociji kulturne baštine BiH

03.02.2016. 14:29 / Izvor: Fena
Pokrenut portal posvećen promociji kulturne baštine BiH

U cilju promocije vrijednog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja zajedničkog naslijeđa, Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina pokrenula je portal naziva “Coolturna baština”.

U cilju promocije vrijednog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te ukazivanja na važnost očuvanja zajedničkog naslijeđa, Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) pokrenula je portal naziva “Coolturna baština” – www.coolbastina.ba.

Na portalu objavljivat će se tekstovi o značajnoj kulturnoj baštini BiH, ali i drugih zemalja; mladim kreativcima koji inspiraciju u svom radu crpe iz bogate zajedničke baštine i pridaju važnost očuvanju nasljeđenih dobara; vrijednim spomenicima kulture; zanatima; bitnoj ulozi muzeja u očuvanju naslijeđa itd.

Važan segment ovog portala je “Mapa naslijeđa” koja sadržava informacije o različitim kulturnim dobrima od značaja širom BiH. Mapiranju dobara može doprinijeti svaka osoba kroz formular dostupan na ovom portalu, saopćeno je iz Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina.

"Da bismo sačuvali i zaštitili nasljeđena dobra važna je uloga svakog pojedinca. Iz ovog razloga na portalu smo omogućili svim građanima/kama da putem formulara dostave informacije o lokalitetu, nekoj staroj kući, prepoznatljivom objektu i slično iz njihovih sredina za koje smatraju da je važno sačuvati. Okruženi smo izuzetno vrijednim dobrima koja danas nažalost rijetko primjećujemo. Svako od tih dobara ima posebnu priču koja govori o nama i našem društvu, ali i izuzetnu kulturnu i historijsku vrijednost", izjavila je Adisa Džino Šuta, direktorica CHwB BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti