Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području TK

29.07.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području TK

Grad Živinice će Skupštini Tuzlanskog kantona uputiti inicijativu za donošenje Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Tuzlanskog kantona.

Grad Živinice će Skupštini Tuzlanskog kantona uputiti inicijativu za donošenje Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Tuzlanskog kantona. Ovim zakonom bi se u potpunosti uredila oblast, način, namjena i uslov korištenja javnih površina, te se otklonila šteta u Gradu Živinice, kao i u drugim lokalnim zajednicama na području TK.

S tim u vezi, gradonačelnik je održao sastanak sa poslanicima Kluba Stranke demokratske akcije Šekibom Umihanićem i Kluba poslanika Demokratske fronte Borisom Krešićem, sa ciljem da prezentuje navedenu inicijativu kroz koju im je nastojao ukazati na njenu važnost za cjelokupni Tuzlanski Kanton. 

Grad Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem je prva lokalna zajednica u TK koja je pokrenula navedenu inicijativu u cilju rješavanja privremenog korištenja javnih površina, a kojom će se kako gradonačelnik Kamenjaković ističe doprinijeti poboljšanju života kako građana Grada Živinica, tako i građana sa područja cijelog Tuzlanskog kantona.

Na nivou Federacije, tačnije u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu navedeni Zakon je već u primjeni kada je u pitanju pravno rješavanje privremenog korištenja javnih površina.

Prema riječima Samira Kamenjakovića trenutni način pravnog uređivanja oblasti privremenog zauzimanja javnih površina skrnavi dio gradske zone.

"U regulacionom planu Grada Živinica postoje nacrti stalnih objekata, te nam trenutna praksa privremenog zauzimanja javnih površina, kako onih na površini zemlje tako i kada su u pitanju instalacije ispod površine zemlje, stvara izuzetno haotično stanje u Gradu Živinice. S obzirom da odluke kao podzakonski akti koji se donose u okvirima zakona nisu usaglašeni sa zakonom u oblasti privremenog korištenja javnih površina, mi smo sveobuhvatnom analizom utvrdili da ne postoji Zakon o privremenom korištenju javnih površina Tuzlanskog kantona. Zakon te vrste u ovoj oblasti postoji u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu koji su potpuno uredili na koji način se može izdati privremeno korištenje javne površine. Iz tog razloga smo inicirali donošenje ovog Zakona.", istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti