Pokrenuta peticija: Građani ne daju parkić, ne daju Hastahanu

05.10.2017. 12:23 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta peticija: Građani ne daju parkić, ne daju Hastahanu
OTVORI GALERIJU

Građani mjesne zajednice Marijin Dvor -Crni Vrh pokrenuli su peticiju, te pozivaju sve građane Općine Centar, kao i sve građane Sarajeva, da potpišu peticiju.

Građani mjesne zajednice Marijin Dvor -Crni Vrh pokrenuli su peticiju, te pozivaju sve građane Općine Centar, kao i sve građane Sarajeva, da potpišu peticiju protiv izgradnje "djelovnog" objekta na javnoj površini parka "Hastahana", koji bi narušio, smanjio ili potpuno uništio već i onako oskudne javne zelene površine na teritoriji Marijin Dvora.

Kako navode, Park "Hastahana" je jedini park u ovoj mjesnoj zajednici i jedini Skate park u Sarajevu.

GRAĐANI NEĆE ODUSTATI OD PARKA

"Ovdje postoji i otvoreno košarkaško i dječje igralište. Ovdje dolaze mladi, roditelji s djecom, penzioneri željni šetnje i sunca, kao i mnogobrojni vlasnici 'ljubimaca' iz svih općina i djelova Sarajeva radi postojećeg parkinga i savršene pozicije parka", navode građani.

Podsjećaju da je, na produžetku 15. sjednice Općine Centar 28.09.2017, izglasana je odluka o "pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana"! U objavi Općine Centar, navedeno je da je riječ o "vrijednom neizgrađenom prostoru u centru grada“ gdje je bila planirana izgradnja Muzeja opsade Sarajeva i gdje ima prostornih mogućnosti za gradnju objekta u funkciji društvene infrastrukture za smještaj "poslovnih, kulturnih, umjetničkih, ugostiteljskih ili nekih drugih sadržaja nestambene namjene“. Također je navedeno "da je spratnost objekta potrebno maksimalno prilagoditi zatečenom urbanom okruženju, a planirati javnu garažu u podzemnim etažama". Veći dio lokaliteta Hastahane planiran je kao trg sa hortikulturnim rješenjem, rasvjetom i urbanim mobilijarom".

Pri tom mi, građani, pozivajući se na statut općine Centar, koji jasno kaže u Članu 47. da "Zbor građana može davati inicijative o pitanjima iz nadležnosti mjesne zajednice, Općine i institucija koje vrše javne ovlasti " kao i Članu 58. u kojem stoji da "Općina afirmiše društvene inicijative i aktivnosti na polju razvoja civilnog društva, socijalne brige, očuvanja okoline, kulturne i umjetničke baštine preko organizacija i udruženja građana, čiji su ciljevi humanitarnog, obrazovnog, naučnog, sportskog, rekreativnog, kulturnog i vjerskog karaktera", pokrećemo ovu inicijativu sa ciljem očuvanja originalnog izgleda i uljepšavanja parka "Hastahana", koji pritom na nijedan način ne bi povrijedio cjelovitost i namjenu istog.

Obzirom da građani područja Marijin Dvora i općine Centar smatraju park “Hastahana”, parkom od isključivog značaja za svoj socijalni, sportski i ekološki razvoj, u peticiji građani zahtijevaju: Zabranu izgradnje bilo kakvog “djelovnog” objekta na području parka “Hastahana”, zabranu za prodaju i prelaženje u privatno vlasništvo bilo kog djela parka,  zabranu prenamjene parka u bilo koju drugu svrhu i dopunsko revitaliziranje, ozelenjavanje i redovno održavanje već postojećih površina.

Inače, Akta.ba je ranije pisala o gradnji koja bi se trebala desiti na području Hastahane.

Također, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar gostujući u programu N1 potvrdio je da se na lokalitetu parka Hastahana neće graditi nikakva višespratnica niti tržni centar.

On je u Novom danu kazao da želi razgovarati o ovom važnom pitanju.

"Sasvim jasno, glasno, da potvrdim činjenicu i odlučnost da neće biti višespratnica, ni tržni centar. To nije moja želja, niti moje opštinske administracije", izjavio je Ajnadžić.

Na sjednici OV Centar Sarajevo održanoj 29. septembra većinom glasova usvojena je izmjena Regulacionog plana "Gradski centar Marijin Dvor" kojim se mijenja namjena za lokalitet Hastahana.

U Odluci o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor" navodi se da je lokalitet bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru, kao vrijedan neizgrađen prostor u centru Grada, ima prostornih mogućnosti za gradnju reprezentativnog objekta.

"Pokrenuta je priča pripreme i izmjene, to je usvojeno. Muzej opsade je bio prvi plan. Proces je počeo. Želim naglasiti, pismo koje smo dobili od partnera FAMA, Suade Kapić - stoji da je FAMA zaustavila projekat, što znači da odustaju od ralizacije", kazao je Ajnadžić.

Nakon toga, pominjala se zgrada od šest spratova, što je Ajnadžić demantovao.

"To su špekulacije. Ima veliki broj dezinformacija i politizira se to. Dobro je da razgovaramo na ovu temu. Ovaj dokument je usvojilo vijeće. Na sjednici vijeća počela je rasprava, diskutovali smo i došli su prijedlozi koji su se učinili prihvatljivim. Prijen svega od Mire Lazovića i Igora Stojanovića. U konačnici, definisane su smjernice, koje sam ja sa svojom stručnom službom donio, koja predviđa da se na ovom prostoru može obezbijediti zgrada, ne veća od 3.000 kvadrata, jedan sprat", izjavio je.

Muzej opsade, koji je bio prvi plan, zauzimao bi dva puta više, kazao je Ajnadžić.

AJNADŽIĆ: NEMA GOVORA O TRŽNOM CENTRU​

"U smjernicama sam rekao da onaj ko je nosilac plana, to treba podrazumijevati smještaj poslovnih, kulturnih, ugostiteljskih sadržaja, koji su nestambene namjere. Ovo je pristup izradi plana, i prvobitno sam pozvao sve subjekte da učestvuju", kazao je prvi čovjek Centra.

Odgovarajući na optužbe opozicije, Ajnadžić je kazao da proces razvoja lokalne zajednice ne može zaustaviti predizborna kampanja, te im je poručio da to što oni govore su "krivi navodi".

"Zbog zahtjeva kluba SDP-a, htio sam da se sjednica prekine, da ugradim prijedloge koji su predložili Stojanović i Miro Lazović. Upućujem javni poziv arhitektama da daju komentar", kazao je.

Šta je sa tržnim centrima na drugim površinama?

"Nema govora o tržnom centru na području Hastahane i višespratnici. Novina je, treba da budu tri etaže podzemne garaže. Procedura je pokrenuta da to bude Trg akademika Nijaza Durakovića, a na kompletnom trgu treba biti sadržaj interesantan zan mlađi naraštaj".

Na koncu je kazao: "Tržnih centara je dovoljno u centru Sarajeva. Ako je peticija da se ne gradi tržni centar, pozivam kolege iz SDP-a da mi dođu, da potpišem peticiju"

Podsjećamo, ispred SDP-a jučer je organizovano potpisivanje peticije protiv gradnje tržnog centra na području Hastahane.

Kako je Akta.ba prva objavila na internetu se prije nekoliko mjeseci pojavio video render na YouTube kanalu jednog sarajevskog arhitektonskog biroa, međutim, budući da je iznimno zanimljiv, render je počeo kružiti forumima, ali je podigao i mnogo prašine, s obzirom da se radi o izgradnji moderne zgrade u staroj jezgri grada.

Renderi projekta su ubrzo nakon toga uklonjeni. Ipak, ostali su spašeni screenshootovi najzanimljivijih dijelova koje vam donosimo ponovo u fotogaleriji.

Akta.ba /N1

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti