Pokretna bolnica Vlade RS vrijedna 3,6 mil. KM nakon pandemije ide u magacin

30.04.2020. 12:18 / Izvor: Akta.ba
Pokretna bolnica Vlade RS vrijedna 3,6 mil. KM nakon pandemije ide u magacin

Nakon pandemije bolnica će biti uskladištena u prostorije Robnih rezervi i korištena po potrebi.

Vlada Republike Srpske je u martu mjesecu donjela Odluku da se po hitnoj proceduri sprovede nabavka pokretne bolnice s 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada je izdvojila 3.650.000,00 KM, na koji način i od kojeg ponuđača je nabavljena ista nije poznato.

Jučer je izvršeno i prvo testno postavljanje bolnice na Autodromu u Zalužanima kod Banja Luke. 

Milan Novitović, direktor Republičke civilne zaštite kazao je da je u ovom trenutku bolnica namijenjena suzbijanju štetnih posljedica virusa korona, ali da će, kada se vanredno stanje završi, koristiti Republici Srpskoj u svakom trenutku i na bilo kom mjestu. Nakon pandemije bolnica će biti uskladištena u prostorije Robnih rezervi i korištena po potrebi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je za Akta.ba da je pokretna bolnica prvobitno nabavljena za potrebe Civilne zaštite i za potrebe zbrinjavanja pacijenata prilikom raznih elementarnih i drugih nepogoda.

"Civilna zaštita je trenutno zadužena da sačini plan lokacija na cijelom području RS gdje pokretna bolnica može biti iskorištena. Ona će se koristiti ukoliko bude rastao broj pacijenata zaraženih virusom korona, a bolnički kapaciteti popunjeni. To je jedna od sljedećih mjera koja se planira uspostaviti ukoliko se iscrpe bolnički kapaciteti, a bit će usmjerena da se u toj bolnici zbrinjavaju lakše do srednje teški pacijenti", kazao je Šarenić.

Podsjećamo, pokretna bolnica ima svu potrebnu prateću opremu kao što je prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, za intenzivnu njegu, za hospitalizaciju, tuševi, wc moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, te set za distribuciju vode i kuhinja.

"Ministarstvo upravo priprema plan pripreme ljudskih resursa koji bi bili uključeni u rad jedne ovakve bolnice. Kako se bude situacija odvijala u narednom periodi Ministarstvo će davati preporuke prema Civilnoj zaštiti i zajedno sa štabom odlučivati o načinu upotrebe pokretne bolnice", rekao je Šarenić.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti