Poliklinika Eurofarm u Goraždu stavila resurse na raspolaganje kriznom štabu

21.04.2020. 07:42 / Izvor: Fena
Poliklinika Eurofarm u Goraždu stavila resurse na raspolaganje kriznom štabu

Po riječima direktora Šukrije Huseinovića, dio kapaciteta poliklinike u Goraždu stavljen je na raspolaganje Kriznom štabu Bosanskopodirnjskog kantona (BPK).

Poliklinika Eurofarm Centar, poduzela je niz aktivnosti u cilju prevencije širenja koronavirusa, te je u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama kako bi blagovremeno odgovorili u ovom vanrednim okolnostima.

Po riječima direktora Šukrije Huseinovića, dio kapaciteta poliklinike u Goraždu stavljen je na raspolaganje Kriznom štabu Bosanskopodirnjskog kantona (BPK).

"U nastojanju da doprinesemo borbi protiv ove bolesti i umanjimo posljedice daljeg širenje infekcije u populaciji, dio kapaciteta poliklinike u Goraždu, potpuno smo stavili na raspolaganje Kantonalnoj bolnici Goražde, te smo potpisali ugovor o saradnji i omogućili  razmjenu kadrova. Zahvaljujući tome, vrhunski infektolog prof. dr. Nada Koluder, inače zaposlenica Eurofarm Centra, od nedavno je angažirana u Kantonalnoj bolnici, što je značajno pojačanje za ovu bolnicu i kompletan tim ljekara tokom trajanja pandemije", pojasnio je Huseinović.

Istakao je da je u sklopu Poliklinike u gradu na Drini,  opremljena jedna kompletna izolacijsku soba koja je ponuđena na korištenje Kantonalnoj bolnici Goražde, a  ponuđene su i sve druge usluge poliklinike, uključujući i PCR testiranje mikrobiološko-molekularne laboratorije.

"Posebno napominjemo da je  CT uređaj stavljen na raspolaganje Kriznom štabu i Kantonalnoj bolnici 24 sata dnevno,  što će biti još jedan korak dalje u detekciji COVID- 19 pneumonije kod klinički suspektnih slučajeva. Evidentno je da ova metoda omogućava rano otkrivanje potencijalne zaraze, što povećava mogućnost blagovremenog stavljanja pod nadzor pacijenata", dodao je Huseinović. 

Najavio je da, prateći svjetske tokove vezano za testiranje pacijenata, Eurofarm kreće sa serološkim testiranjima pacijenata od ove sedmice na svim svojim lokacijama - Sarajevo, Goražde, Visoko i Tuzla. Između ostalog, pomenuti test može otkriti pacijente koji su bili zaraženi koronavirusom, a i da nisu imali simptome.

Eurofarm Centar poliklinika nastavlja pružati usluge svim pacijentima uz punu zaštitu pacijenata i osoblja, te poštivanje uputa Kriznog štaba FBiH, što podrazumijeva detaljne dezinfekcije, kao i trijažu pacijenata prije ulaska u prostorije poslovnica poliklinike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti