Poljašević: Jahorina forum otkriva modele za razvoj malih ekonomija

25.04.2017. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Poljašević: Jahorina forum otkriva modele za razvoj malih ekonomija

Dvodnevni poslovni skup "Jahorina ekonomski forum 2017." koji se održava 27. i 28. aprila okupit će više od 50 stranih i domaćih predavača i oko 300 delegata.

 

Dvodnevni poslovni skup "Jahorina ekonomski forum 2017." koji se održava 27. i 28. aprila okupit će više od 50 stranih i domaćih predavača i oko 300 delegata, gostiju i predstavnika medija. Skup organizuje Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom Vlade RS, koji najavljuju zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj bh. javnosti.

U susret ovom značajnom događaju, razgovarali smo sa Bojanom Vasiljević Poljašević, potpredsjednicom organizacionog odbora 2. Jahorina ekonomskog foruma.

Kako je zamišljen ovogodišnji Jahorina ekonomski forum?

- Tema ovogodišnjeg Jahorina ekonomskog foruma je “Razvojne šanse malih ekonomija“. Zašto baš ovo ističem? Naime, kada smo razmišljali o temi ili temama koje bi bile dovoljno atraktivne i  izazovne za rad ovogodišnjeg Jahorina ekonomskog foruma, “kroz glavu” su nam prolazile različite ideje koje su u konačnoj agendi prerasle u panel. S druge strane, zajednički imenitelj, odnosno nit koja se provlači kroz sve panele su nove šanse, nove prilike, novi modeli rasta i razvoja malih ekonomija. I tako je nastao koncept ovogodišnjeg Foruma koji će se odvijati kroz plenarnu sjednicu, deset panela i jedan okrugli sto. Trudili smo se da na svakom panelu imamo zagovornike različitih viđenja i stavova. Da imamo pro et contra.

Cilj je da kroz ukrštanje ideja, stavova i iskustava predstavnika privredne zajednice, akademske zajednice, predstavnika svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali i šire, kao i predstavnika diplomatskog kora, dođemo do u ovom momentu, najboljih prijedloga za razvoj malih ekonomija.

Agenda drugog Jahorina ekonomskog foruma najavljuje zanimljive predavače. Predstavite nam ih.

- Ove godine će između ostalih, učešće u radu JEF-a uzeti predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nj.e. Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ministar finansija i trezora u BiH, Vjekoslav Bevanda, dva entitetska premijera, predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović i predsjednik Vlade FBiH, Fadil Novalić, zatim brojni ministri iz Vlade RS, Vlade Republike Srbije, brojni predstavnici ambasada u BiH kao i direktor Predstavničke kancelarije EBRD u BiH, Ian Brown.

Svakako, potrebno je istaknuti i učešće eksperta u vezi sa uspostavljanjem, organizacijom i funkcionisanjem specijalnih ekonomskih zona, Ruslana Rustamlija, direktora Odjeljenja za saradnju sa međunarodnim organizacijama pri Ministarstvu ekonomije Republike Azerbejdžan, Juana Torrentsa, predsjednika FEMOZA-e (Međunarodno udruženje slobodnih i ekonomskih zona) i dr. Yitonga Wanga iz China International Engineering Consulting Corporation.

Također, ove godine ćemo imati priliku da čujemo i čuvenog Williama Engdahla, direktora  Microsofta u BiH, Omara Krivošiju, direktora kompanije Xella BH d.o.o., Emira Kadrića kao i predstavnike energetskog sektora, predstavnike jedne od najvećih svjetskih kompanija iz sfere  energetike – Shanghai electric company, zatim mlade, uspješne ljude koji su pokrenuli sopstveni biznis i uspješno ga vode, talentovane studente. Čini mi se da bih trebala istaknuti svakog panelistu ponaosob jer svi panelisti zaista imaju šta da kažu. Naravno, ove godine sa nama će biti i vaše kolege novinari, a na panelu “Uticaj medija na privredno okruženje“ učešće će uzeti i vaša direktorica Azra Atagić-Ćatović.

O kojim temama će se sve razgovarati?

- Na plenarnoj sjednici učesnici će diskutovati o temi “Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije“. Zatim slijedi rasprava o temi specijalnih ekonomskih zona, temi građevine kao akceleratora razvoja, savremenih izvora finansiranja, o (ne)adekvatnosti radne snage u Republici Srpskoj odnosno BiH.

Također, čut ćemo iskustva i prijedloge mladih stručnjaka i naučnih radnika kako unaprijediti sopstveni biznis, odnosno zašto mladi trebaju ostati u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a diskutovat će se i o perspektivi i putu ka Evropskoj uniji, reformskoj agendi, drvno-prerađivačkom sektoru. Uostalom, pozivam čitaoce da nam se pridruže na Jahorini i detaljnije saznaju o ovim temama.

Koliko je, prema Vašem mišljenju, bitno održavanje ovakvih foruma? 

- Vjerujem da su ovaj Forum, ali i forumi slični njemu, veoma korisni za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, osnaživanje postojećih, kao i za kreiranje novih ideja i novih vizija i koncepata rasta i razvoja, kako konkretnih privrednih subjekata, tako i ekonomija u cjelini. Sigurna sam da i Vi i čitaoci znaju da se funkcionisanje ovakvih foruma ne odvija samo kroz rad zvaničnih panela. Dosta poslova se dogovori ili se bar započnu pregovori o novim poslovima na marginama ovakvih foruma.

Šta je potrebno uraditi kako bi se stvorili povoljniji uslovi za investitore?

- Generalno gledajući uslovi za poslovanje kod nas su dosta povoljniji nego u zemljama okruženja, a pogotovo povoljniji nego u zapadnim zemljama. Konkretno, poslovanje u našoj zemlji je jeftinije kako zbog manjih troškova transporta, tako i nižih troškova radne snage, energenata i slično. Bojim se da ekonomska logika nema previše veze sa odlukama o investiranju kod nas. Sklona sam mišljenju da na odluke o (ne)investiranju značajnije utiču česte turbulencije u političkom životu naše državne zajednice, negoli troškovi poslovanja.

Organizator foruma je Udruženje ekonomista RS SWOT. Kolika je uopće odgovornost ekonomskih stručnjaka i na koji način svojim znanjem mogu doprinijeti razvoju ekonomije jedne države?

- Osim odgovornosti, ekonomski stručnjaci bi trebali imati i veća prava, odnosno biti više uključeni u kreiranje makroekonomskih politika. Filozof Bacon je još u 16. vijeku rekao “znanje je moć”, i to je moj odgovor na Vaše pitanje.

Cilj prošlogodišnjeg foruma bio je da se kroz dijalog dođe do zaključaka u smjeru jačanja domaće privrede i ekonomske saradnje. Da li je dao željene rezultate? 

- Prošle godine organizovan je prvi Forum. Nisam sigurna da je prošlo dovoljno vremena da možemo dati precizan sud o efektima, ali definitivno možemo reći da su nakon, i kao rezultat održavanja prošlogodišnjeg foruma, otvorene nove kompanije u Republici Srpskoj, gdje većinsko učešće u  kapitalu imaju državljani Kine, Francuske i Rusije. Osim toga, nedavno je potpisan Ugovor o izgradnji Termoelektrane Gacko 2, a dio razgovora u vezi s tim je vođen i na prošlogodišnjem Forumu. Vjerujem da ima još indirektnih efekata Jahorina ekonomskog foruma.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti