Vijesti / REGIJA

Poljoprivreda: Mobilna aplikacija za praćenje stanja usjeva

22.02.2021. 07:57 / Izvor: SRNA

Na  području Vojvodine postavljeno je 50 meteo-stanica, pa će poljoprivrednici bez izlaska na njivu, na svom telefonu, pratiti stanje usjeva i u skladu sa vremenskim prilikama dobijati smjernice koje poslove treba da rade i kada.

Meteo-stanice će u realnom vremenu pratiti atmosfersku temperaturu, jačinu vjetra, količinu padavina, vlažnost vazduha i zemljišta, ali i druge važne podatke.

Prikupljeni podaci biće dostupni u aplikaciji "Agro lajf" za 18.000 poljoprivrednika i Ministarstvo poljoprivrede, prenosi RTS.

Najviše meteo-stanica je na području Sombora - 13, Subotice 11, Vrbasa 10, Bačke Topole devet i Inđije sedam.

"Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" je reagionalni projekat koji je u Srbiji uspostavio Naled, a sa dva i po miliona evra finansirali Vlada NJemačke i "Tele grupa".

Koordinator za regionalni razvoj u Naledu Stefanos Jokić rekao je da će na osnovu ovih podataka poljoprivrednici moći da efikasnije planiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, da uvećaju prinose i samu produktivnost.

"Cilj svega ovoga jeste i da se unapredi i očuva kvalitet poljoprivrednog zemljišta", dodao je Jokić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti