Poljoprivredni krediti, šansa za male proizvođače

21.05.2021. 08:41 / Izvor: BHRT
Poljoprivredni krediti, šansa za male proizvođače

Poljoprivredni krediti s povoljnim kamatnim stopama za nabavku mehanizacije ili proširenje zasada, postaju sve češća praksa za osnaživanje poljoprivrede u okruženju.

Poljoprivredni krediti s povoljnim kamatnim stopama za nabavku mehanizacije ili proširenje zasada, postaju sve češća praksa za osnaživanje poljoprivrede u okruženju. Ova mjera, posebno je namijenjena malim poljoprivrednim proizvođačima da bi proširenjem gazdinstva, ostvarili pravo na podsticaje resornog ministarstva.

Agrarni fond Grada Bijeljina uskoro će poljoprivrednicima u Semberiji ponuditi novu opciju finansiranja – poljoprivredne kredite za proširenje gazdinstava. Cilj je da se na ovaj način malim proizvođačima pruži podrška za nabavku mehanizacije i proširenje zasada i grla.

"To su ona gazdinstva koja ne mogu da ostvare podsticaje resornog ministarstva i nemaju mogućnost razvoja. Ovim bi mi njih podstakli, dali bi im bespovratno ta sredstva. Naši proizvođači bi imali mogućnost da zasnuju svoju proizvodnju i podsticaje od strane agrarnog fonda grada Bijeljina", kazao je Zoran Maletić pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Semberskim poljoprivrednicima na raspolaganju će biti milion i pol maraka.

"Pozajmica za poljoprivredne proizvođače. Troškove obrade kredita, kamate snosio bi agrarni fond i to bi bio podsticaj, a oni bi uzimali određeni iznos i toliki iznos i vraćali, što će biti definisano posebnim pravilnikom", istakao je Zlatan Lazarević direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina.

Poljoprivrednici su ovu vijest dočekali s odobravanjem. Kažu da je situacija dodatno otežana od početka pandemije i svaka pomoć je dobrodošla.

"Treba težiti da se mali proizvođači razvijaju i postanu veći. Zadovoljan sam da ostane neka solidna plata, da može da se preživi, da se plate, dažbine i dugovi servisiraju, dokle god može od toga da se živi", smatra Boško Radić .

Specifičnost poljoprivrednih kredita je u tome što neće biti kamate, namijenjeni su striktno malim proizvođačima koji do sada nisu imali nikakvu vrstu podrške.

"Sedamdeset posto smo dužni da platimo sredstava banci i rizik je samo 30 posto, i to treba da bude glavni motiv. Mi smo neka vrsta državnog garanta, žiranta", rekao je Radivoja Krčmar direktor Garantnog fonda Republike Srpske.

Sljedeći korak je određivanje kriterijuma i zeleno svjetlo gradonačelnika i Skupštine grada Bijeljina. Javni poziv za dodjelu poljoprivrednih kredita biće raspisan u narednih mjesec dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti