Poljoprivrednici FBiH poručuju: Uvozni lobi jači od države

09.02.2021. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivrednici FBiH poručuju: Uvozni lobi jači od države

Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara koji su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

"Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija. Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", navode u saopćenju.

Kako najavljuju, narednih dana održat će se vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će donijeti odluku o daljnjim koracima.

"Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti