Poljoprivrednici nezainteresovani za kredite iz fonda "Partner": Nije vrijeme za dugove

24.10.2009. 10:41 / Izvor: Fokus
Poljoprivrednici nezainteresovani za kredite iz fonda 'Partner': Nije vrijeme za dugove

Iako su NLB Razvojna banka i Balkan investment banka u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ponudili poljoprivrednicima povoljne kredite, u ukupnom iznosu od 2.240.000 maraka, malobrojni su zainteresovani da konkurišu za ovaj novac.

Poljoprivrednici se plaše da, u uslovima kada teško nađu kupce za svoje proizvode, ne bi mogli otplaćivati kredit. S obzirom na to da su krediti namijenjeni isključivo za izgradnju novih objekata za stočarstvo, kupovinu osnovnog stada, podizanje novih višegodišnjih zasada, staklenika i plastenika, zainteresovanih je još manje.

- Ovo nije pravo vrijeme za ulaganje u proširenje posla, jer teško uspijevamo da održimo i postojeću proizvodnju. Imam farmu krava od 140 grla i za sada mi je to dovoljno. Kada se domaće tržište stabilizuje i kada se stvore bolji uslovi za plasman proizvoda, razmišljaćemo i o proširenju proizvodnje - kaže poljoprivrednik iz Bijeljine, Nebojša Đokić.

Slično razmišlja i ratar iz Gradiške, Žarko Švraka koji se osvrnuo i na komplikovane procedure oko kreditnog zaduženja.

- Do daljeg ću privređivati s kapacitetima s kojima raspolažem, a kada se stanje na tržištu promijeni, u našu korist, razmišljaću o novom kreditu - rekao je Švraka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača, stočara, Vladimir Usorac, smatra da su krediti koje nude banke, u saradnji s resornim ministarstvom, dobra prilika proizvođačima da osavremene svoje objekte i prošire proizvodnju.

- S obzirom na to da težimo da ispoštujemo standarde Evropske unije neophodno je da se više investira. Od 55.000 registrovanih poljoprivrednika svega deset odsto njih ima obimniju proizvodnju. Ostali, ukoliko ne budu ulagali u proizvodnju, biće izloženi riziku opstanka - kazao je Usorac.

Podsjećamo, krediti su obezbijeđeni iz fonda "Partner". Kamatna stopa je fiksna i iznosi 3,25 odsto, uz trošak 0,5 odsto za obradu kredita. Rok otplate kredita je do pet godina, sa grace periodom do godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti