Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poljoprivrednici traže podsticaje

06.08.2014. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine

Udruženje poljoprivrednika FBiH i Kantona Sarajevo najavilo je proteste ukoliko za sedam dana ne budu počele isplate poticaja u Kantonu Sarajevo.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, rekao je na konferneciji za medije da ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica već osmi mjesec opstruira isplatu poticaja poljoprivrednicima i najavio proteste pred zgradom Vlade KS ako isplata ne počne u roku sedam dana.

Dodao je da su poljoprivrednici bez poticaja obavili sjetvu, a uskoro treba da vrše i žetvu bez poticaja, što je nemoguće.

Bićo je, u ime poljoprivrednika KS i dijela Federacije BiH, pozvao Vladu KS da utiče na Hrenovicu kako bi isplata poticaja bila pokrenuta s mrtve tačke. On je precizirao da u Kantonu Sarajevo za ovu godinu nije isplaćena niti jedna KM za poticaje, od planiranih 3,7 miliona KM.

Apelovao je na kantonalne vlasti da Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dostave dokumentaciju kako bi mogla početi isplata poticaja s federalnog nivoa, koji također kasne 11 mjeseci.

"Najvažnije je da poticaji budu isplaćeni bar proizvođačima mlijeka, koji nisu dobili poticaje ni za četvrti kvartal 2013, a ostali kad dođu na red", istakao je Bićo, objasnivši da je mljekarska industrija u najgoroj situaciji i da im je pomoć što prije potrebna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti