Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poljoprivrednici ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

25.01.2021. 14:16 / Izvor: Federalna.ba

U Vogošći je danas održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH u izjavi za medije navodi kako se na njihove zahtjeve niko ne obazire, a kritizirao je i vlasti zbog nepoduzimanja adekvatnih koraka.

Dodao je kako su sastanak organizirali kako bi donijeli određene zaključke te razgovarali da li će doći do ranije najavljenih blokada.

Upitan na koji način zaštititi domaću proizvodnju, Bićo je za primjer naveo Njemačku i korake koje je ta zemlja poduzela na zaštititi domaće proizvodnje.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a kaže kako već nekoliko godina traže uvođenje prelevmana.

”Koronavirus je imao velikog uticaja na poljoprivredu. Kupovna moć građana Evrope je pala, a pala je i kupovna moć kod nas. Evropa višak proizvoda želi da 'progura' negdje i našla je mjesto ovdje. S niskim cijenama oni su 'ubili' našu proizvodnju. Mi smo tražili da se uvedu prelevmani i carine. Ministar (vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša, op.a.) Košarac ne vlada situacijom. Ne zna, ne da neće. Ili ako neće, onda je u pitanju mito i korupcija“, smatra Usorac.

Dodao je kako su poljoprivrednici dovedeni na ”prosjački štap“.

”Od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u, sada ima 2.600. Tako je i u Federaciji. Sve i jedan prozivođač koji je odustao od poljoprivrede, nikad se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna”, rekao je Usorac.

Smatra kako vlasti ne shvataju da se narod iseljava iz sela.

”Nema ljudi. I da nema korone, sve bi otišlo u inostranstvo. Ove godine izgubili smo 1.300 proizvođača mlijeka u RS-u”, dodao je Usorac.

Smatra kako je suština uvođenje prelevmana i carina.

”Imamo pravo po Sporazumu o slobodnoj trgovini, imamo pravo po CEFTA sporazumu, kada je ugrožena domaća proizvodnja, imamo pravo da uvedemo. Ona je ugrožena. MI sada ne proizvodimo 50 posto potreba BiH. A ne možemo prodati ni to 50 posto. Ne može”, rekao je Usorac.

Upitao je ko se može baviti proizvodnjom po ekstremno niskim cijenama te ukazao na nejednakost cijena na tržištu u BiH.

”Problem je što nama u ministarstvima sjede politički ljudi, ljudi zaposleni iz politike, ali sa slabim znanjem. Ili sa kupljenim diplomama ili direktno sa fakulteta ide u ministarstvo i on pravi planove, kroji, a ne zna ni hodati po zemlji”, rekao je Usorac.

Dodao je kako su se okupili danas jer su istekli dati rokovi.

Naveo je i kako će on lično predložiti da se blokiraju institucije i organizaciju protesta.

Kritizirao je vlasti zbog načina raspoređivanja novca, a samim tim i troškove institucija, dok s druge strane dolazi do rezanja troškova na podsticajima za proizvodnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti