Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" uvoznik kineskih respiratora u FBiH

27.04.2020. 16:01 / Izvor: Fokus
Poljoprivredno gazdinstvo 'Srebrena malina' uvoznik kineskih respiratora u FBiH

Novalić je prešutio da je uvoznik respiratora firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

U BiH je u subotu iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je federalni premijer Fadil Novalić kazao da ih je “kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom.”

On je najavio da će uskoro stići još 20 respiratora, a potvrdio je i da je 100 respiratora koštalo 10,5 miliona maraka.

Na ovaj način Novalić je djelomično odgovorio na pitanje Fokusa početkom prošle sedmice kada smo mu uputili upit da li je jednoj firmi uplaćeno 10 miliona maraka za nabavku 100 respiratora.

Međutim, Novalić je prešutio ko je uvoznik respiratora, a Fokus.ba otkriva da je to firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Potvrdu Fokusove informacije da je uvoznik respiratora “FH Srebrena malina “ dala je Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o. Za više informacija morate se obratiti direktno uvozniku", odgovorio je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH na upit Fokus.ba .

Firma “FH Srebrena malina” inače je registrirana u Srebrenici i prema Fokusu dostupnim informacijama ima pet zaposlenih i prihod joj je u zadnjih godinu dana iznosio 413.157 KM, dok su rashodi bili 332.491 KM.  Obaveze prema dobavljačima iznosile su 100.542 KM, obaveze za kratkoročne kredite 266.545 KM, a one po dugoročnim kreditima 76.835 KM.

Niko od nadležnih ne želi otkriti pod kojim je uvjetima upravo ovaj poljoprivredni proizvođač izabran za uvoznika respiratora i je li ova firma, a po svemu sudeći jeste, i to bez konsultacija sa stručnjacima, odlučivala koji će respiratori biti kupljeni.

Inače, zanimljivo je da je Raport prije nekoliko dana zvao Fikreta Hodžića i pitao ga da li je ova informacija tačna.

Hodžić je tad brutalno slagao.

"To nije tačno. Ko vam je to rekao. Konstatno slušam laži o sebi. Čak i to da ću biti kandidat za načelnika Srebrenice".

Ipak je priznao da ima određene kontakte koji bi mu mogli pomoći pri nabavci, ali da to ne želi raditi.

Opet su ga danas kontaktirali i pitali zašto je lagao.

“Nije onoga ko želi, već onoga ko može”, bio je komentar Hodžića na naše pitanje zašto je lagao da je dobio posao vrijedan 10,5 miliona KM.

“Sve je ok, stižu uskoro respiratori”.

Za njega nije sporno što je posao dobila njegova firma koja se bavi uzgojem malina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti