Vijesti

Poljoprivredno – prehrambeni fakultet iz Sarajeva pomaže proizvodnju zdrave hrane na poljoprivrednom dobru preduzeća "Heko" iz Bugojna

02.08.2007. 14:09 / Izvor: Dnevni Avaz

Bugojansko preduzeće "Heko" još 2006. godine je počelo pripreme za uzgoj jagodičastog voća i krompira u rejonu Hotigošča, na visini od 1.000 metara. Za nešto više od godinu, uz podršku Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta u Sarajevu, postiglo je značajne rezultate, zasadivši više od 60 hektara ovim kulturama.

"Radi se o uzgoju pet sorti visokoameričke žbunaste borovnice, potom jagode, crne i crvene ribizle, maline i kupine, te krompira na 40 hektara. Prošle godine imali smo prinos od 250 tona krompira, a ove planiramo 1.000 tona" kaže Muhamed Palačkić, vlasnik preduzeća "Heko". Krompir će se palsirati preko "Poljoprometa" Donji Vakuf, a kupac je "Kelly – čips".

Prema riječima Adnana Maličevića sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta u Sarajevu, Bugojno će vrlo brzo biti prepoznatljivo po plantažama kultura, koje su novost na području ove regije. Za njega je posebno interesantan podatak da je urod jagode, zasađenih eksperimentalno, veoma dobar, iako po enciklopedijama ova kultura uspijeva samo na visinama do 700 metara!?

Saradnja sa sarajevskim fakultetom ogleda se i u podatku da će generacije studenata na poljoprivrednom dobru "Heko" vršiti edukaciju. U tom cilju u fazi gradnje je objekat u kojem će se vršiti obuka studenata iz praktičnog rada. Preduzeće "Heko" na poljoprivrednom dobru Hotigošča upošljava 25 radnika, a u sezoni berbe do 50, koji za naše prilike mogu zaraditi solidna sredstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti