Pomoć firmama otvorenim kroz programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK

02.04.2020. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Pomoć firmama otvorenim kroz programe Ministarstva za boračka pitanja ZDK

Dosadašnja praksa u monitoringu održivosti i razvoja novootvorenih firmi bila je da se sredstva podrške u iznosu od 8.000 KM alociraju na račune općina i gradova.

Putem programa Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u proteklih nekoliko godina otvoreno je nekoliko stotina malih firmi, u prošloj 130 malih biznisa, čije funkcioniranje može doći u pitanje usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Dosadašnja praksa u monitoringu održivosti i razvoja novootvorenih firmi bila je da se sredstva podrške u iznosu od 8.000 KM alociraju na račune općina i gradova, a oni da u tri rate prebacuju sredstva na račune firmi.

"S obzirom da su sredstva već na računima općina i gradova, a uplaćena je samo jedna rata na račun firmi u iznosu od 3.000 KM, odlučili smo da naložimo općinama da sva dosadašnja alocirana sredstva prebace na račune firmi da bi im pomogli da što lakše prođu ovo krizno stanje", rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Osim toga, sredstva koja su alocirana po programima zapošljavanja u firmama, a koja se alociraju mjesečno, bit će prebačena na račune firmi koje su zaposlile borce u kompletnom iznosu.

Obaveza općinskih i gradskih službi nadležnih za boračko-invalidsku zaštitu je da prije alociranja sredstava provjere da li je u međuvremenu, u zadnjih mjesec dana krize, došlo do otpuštanja radnika iz boračke populacije, saopćila je Press služba ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti