Pomoć mladima da uspješno pokrenu biznis

11.03.2020. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Pomoć mladima da uspješno pokrenu biznis

Planirana su dva granta u iznosu od po 5.000 KM. To je novac koji je trenutno na raspolaganju, a ostavlјena je mogućnost da taj iznos bude i veći.

Dženan Trbić, projekat menadžer u organizaciji Udruženje trenera CEFE, danas je u sali Skupštine opštine Sokolac predstavio „Program podrške preduzetništvu“, koji se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BiH i opštine Sokolac. Prema njegovim riječima plan je da se podrži 25 mladih koji imaju poslovne ideje pružanjem stručne i mentorske podrške, a za najinovativnije ideje biće izdvojena i finansijska sredstva za pokretanje vlastitog biznisa.

"Planirana su dva granta u iznosu od po 5.000 KM. To je novac koji je trenutno na raspolaganju, a ostavlјena je mogućnost da taj iznos bude i veći. Program se sastoji iz nekoliko komponenti. Sa mladima radimo na razvoju njihovih biznis planova, te jačanju njihovih preduzetničkih sposobnosti. Oni svoje ideje predstavlјaju stručnoj komisiji koju će činiti predstavnici opštine Sokolac, Udruženja CEFE i nezavisnih eksperata, a najbolјi će dobiti bespovratnu pomoć", kazao je Trbić.

On je naveo da CEFE u dalјem radu nastavlјa da prati razvoj biznisa putem mentorstva i umrežavanja sa istim ili sličnim preduzetnicima na prostoru BiH, jer je poznato da je prva godina u razvoju biznisa najteža.

Program podrške preduzetništvu ove godine se realizuje u 12 opština i gradova u BiH, u Banjaluci, Doboju, Bijelјini, Tesliću, Sokocu i drugim, manjim ili većim sredinama. Trbić ističe da je naša lokalna zajednica nova u ovom projektu, ali da ima potencijal za razvoj.

"Vidimo da je riječ o preduzetničkoj sredini i nadam se da ćemo pomoći mladima da svoje ideje dovedu do konačne realizacije", dodao je Trbić.

Milјan Pajić iz Sokoca smatra da su ovakve vrste obuke korisne za mlade lјude koji pokušavaju da pokrenu svoj posao.

"Moj plan je da pravim namještaj od epoksidne smole. To je nešto novo na našem tržištu, moderan i skup proizvod koji još nije zastuplјen u BiH. U fazi sam izrade nekoliko takvih proizvoda koje namjeravam da predstavim salonima u narednom periodu. Ovakav vid projekta mislim da će mi pomoći da unaprijedim svoju ideju i eventualno osmislim još neka rješenja. Ukoliko bi se moja ideja izborila za početni kapital, iskoristio bih ga za nabavku potrebnih mašina i opreme", kazao je Pajić.

Slađana Vukojičić, viši stručni saradnik za lokalni razvoj u opštini Sokolac, rekla je da je opština rado prihvatila poziv za učešće u projektu i da će finansirati dio sredstava koja budu namjenjena najbolјoj poslovnoj ideji.

"Sva zainteresovana fizička lica mogu se prijaviti na mejl adresu sladjana.vukojicic@opstinasokolac.net ili lično predati prijavu u kancelariji br. 11, Odjelјenju za lokalni razvoj, do ponedjelјka, 16. marta. Ono što je cilј ovakvog vida razvoja preduzetništva jeste jačanje ličnih kapaciteta aplikanata, njihovo vladanje osnovnim vještinama izrade biznis plana kao i upoznavanje sa načinom pokretanja i registracije preduzeća", kazala je Vukojičić.

Ona je pozvala sve zainteresovane da se prijave, jer broj prijava nije ograničen. Naglasila je da je ukupna vrijednost projekta 30.000 KM, od čega će opština Sokolac izdvojiti 50% sredstava tj. 15.000 KM.

CEFE program podrške preduzetništvu prvi put se pojavio u Nјemačkoj i predstavlјa najpoznatiju metodu razvoja početničkog preduzetništva. U BiH aktivan je od 2005. godine, a do sada je okupio preko 3000 učesnika. Zahvalјujući ovom programu u 2018. i 2019. godini otvoreno je 120 novih firmi koje uspješno posluju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti