Pomoć od 250.000 KM za pokretanje proizvodnje u tuzlanskoj "Livnici čelika"

10.03.2014. 08:56 / Izvor: Danas.info - TIP
Pomoć od 250.000 KM za pokretanje proizvodnje u tuzlanskoj 'Livnici čelika'

Poslanici u Skupštini TK na sjednici hitnog karaktera, održanoj u četvrtak, jednoglasno su usvojili Odluku o odobravanju finansijskih sredstava privrednom društvu "Livnica čelika" d.o.o. Tuzla.

Poslanici u Skupštini TK na sjednici hitnog karaktera, održanoj u četvrtak, jednoglasno su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK o odobravanju finansijskih sredstava privrednom društvu ˝Livnica čelika˝ d.o.o. Tuzla. Shodno pomenutom, u narednom periodu na računu pomenutog društva naći će se 250.000 KM, čime će biti omogućen nastavak proizvodnje u nekadašnjem gigantu.

"Livnici čelika je iz sredstava ‘Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima’ odboren iznos od 250.000 KM, uz prethodno stavljanje van snage Odluke iz 2012. godine, a koja nije mogla biti realizirana u odnosu cirka 80.000 KM. Na ovaj način će se u ‘Livnici čelika’ omogućiti pokretanje proizvodnje u narednom periodu, i to stavljanjem u funkciju peći koja omogućava paljenje čelika", pojasnila je sekretarica Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević.

Jovanović: Jednom treba zaustaviti davanje novca firmama na neadekvatan način

Posebna rasprava za vrijeme sjednice vođena je prilikom razmatranja prijedloga i donošenja Odluke o pristupanju dodjeli koncesije i određivanju koncesora za ˝Konjuh natural resources˝ d.o.o. Sarajevo. Naime, nezavisni poslanik u Skupštini TK Zoran Jovanović bio je protiv usvajanja ovakve odluke, jer kako kaže, proteklih godina pravljene su greške, odnosno novac se u vidu solidarnosti davao određenim firmama, međutim njihovi članovi menadžementa isti su trošili na neadekvatan način. Jovanović smatra da je potrebno prvenestveno ispitati kome novac ide, te koja se garancija dobija da će isti biti utrošen na valjan način. "Jednom treba zaustaviti ova davanja. Ako se novac da onda je potrebno vršiti nadzor nad utroškom sredstava. Treba vidjeti gdje i na koji način se on troši, a ne da se dovodimo u situaciju da za dva, tri mjeseca moramo ponovo davati novac za pokretanje proizvodnje. Ja sam za to da direktora postavlja Skupština, a ne Vlada, i ne da dajemo kvartalno, nego u potpunosti da damo novac koji će biti utrošen na pravi način. Ovo je užasno što se do sada davalo na partijski način", istakao je Jovanović.

Nakon Jovanovićevog obrazloženja odlučeno je da se razmatranja prijedloga i donošenja Odluke o pristupanju dodjeli koncesije i određivanju koncesora za ˝Konjuh natural resources˝ d.o.o. Sarajevo, preimenuje u Pristupanje postupku dodjele koncesije.

Za novi Ured premijera i Vlade TK 12.000 KM

Poslanici su također usvojili i niz odluka kojima su obuhvaćene potpune ili djelimične sanacije štete, a kojima će iz kantonalnog budžeta, odnosno pozicije "Tekuća rezerva" biti izdvojeno 55.600 KM. Naime, između ostalog, za vrijeme demonstracija u Tuzli u potpunosti su uništeni uredi premijera kao i cjeloklupne Vlade TK. Za obnovu pomenutih ureda planirana su sredstva od 12.000 KM. Šteta koja se ogleda u polomljenim staklima na zgradi pravosudnih institucija TK, također će biti sanirana budžetskim sredstvima.

Na sjednici Skupštine usvojen je i prijedlog zaključka za formiranje Komisije za sanaciju i procjenu štete na zgradi Vlade TK. Zdravstvena zaštita za 528 radnika Kažimo i o da su skupštinski poslanici također donijeli i Odluku da se radnicima firmi u većinskom državnom vlasništvu ponovo omogući ostvarivanje zdravstvene zaštite do 30. juna tekuće godine. Radi se o radnicima Fabrike obuće "Aida" – Tuzla, "Unioninvest-mašinske montaže" – Tuzla, "Rudnika nemetala" – Kladanj, "Elektromontaže" – Tuzla, "Livnice čelika" – Tuzla, "Bosni valves" – a – Tuzla, te "Koksno hemijskog kombinata" – Lukavac. Pomenuta Odluka obuhvata 528 radnika, a iz kantonalnog budžeta za ovu namjenu bit će utrošena sredstva u iznosu od 36.432 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti