Pomoć prevoznicima u RS-u dokaz Vladine brige o realnom sektoru i radnicima

14.01.2021. 08:26 / Izvor: SRNA
Pomoć prevoznicima u RS-u dokaz Vladine brige o realnom sektoru i radnicima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo što će biti sufinansirani troškovi doprinosa i poreza na dohodak.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo što će biti sufinansirani troškovi doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra prošle godine kada je riječ o zaposlenima u privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju, a kojih je u ovom momentu oko 1.500.

"Prema preliminarnim procjenama, za to će trebati oko 2,3 miliona KM, a uredba u vezi sa tim, koju je danas usvojila Vlada, trebalo bi da bude na snazi već početkom naredne sedmice. Ova pomoć je novi dokaz da Vlada na početku ove godine nastoji da posredstvom Kompenzacionog fonda što više pomogne realnom sektoru da se očuvaju radna mjesta i da se što lakše, brže i bolje izađe iz problema sa virusom. Nadam se da ćemo već u prvom polugodištu ove godine moći konačno reći da je virus iza nas i da se vratimo u period u kojem smo bili marta 2020. godine, što je želja Vlade, a siguran sam i građana i privrednika", poručio je Višković.

On je pojasnio da će zainteresovani prevoznici u skladu sa ovom uredbom imati rok od 30 da se prijave.

"Uslovi su da na dan 31. juli nemaju više od 15 odsto otpuštenih radnika u odnosu na broj koji su imali krajem februara 2020. godine. Uslov je i da su u periodu od januara do kraja novembra prošle godine imali pad prihoda veći za 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, kao i da imaju registrovanu djelatnost", rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada ovom sektoru zbog otežanog poslovanja u uslovima pandemije virusa korona već izlazila u susret, pa su prevoznicima lani bili plaćani porezi i doprinosi na plate za april i maj 2020. godine, kao i porezi i doprinosi za mart, juni i juli.

Kada je riječ o broju radnika u vezi sa ovom uredbom, Višković je naveo da se to ne odnosi na one koji su imali ugovore na određeno vrijeme, koji su stekli u međuvremenu uslove za penziju i koji imaju sporazumne raskide radnog odnosa sa poslodavcem.

"To je jedan od najpogođenijih privrednih sektora u RS-a i odlučili smo da mu i sada pomognemo. U skladu sa zahtjevima Unije udruženja poslodavaca RS-a i Privredne komore mislim da su to uslovi koji zadovoljavaju ovaj sektor i firme koje se bave ovim poslom", rekao je Višković.

On je rekao da se poboljšanje stanja u RS-u i privredi očekuje nakon dolaska vakcina protiv virusa, najvjerovatnije do kraja ovog mjeseca ili početkom februara.

"Time stvaramo pretpostavke da virus bude iza nas i da se vratimo redovnim aktivnostima, obavezama i poslovima kako smo to radili prije virusa korona", rekao je Višković nakon što je Vlada usvojila uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti