Pomoć privredi: HNK preuzeo na sebe kamate na kredite kod Razvojne banke

17.09.2020. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Pomoć privredi: HNK preuzeo na sebe kamate na kredite kod Razvojne banke

Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH koji je potpisao ovakav Protokol.

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer je u Sarajevu Semirom Fejzićem, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH potpisao Protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH koji je potpisao ovakav Protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Nakon potpisanog Protokola, premijer Herceg je u izjavi za medije istaknuo kako je nakon pripreme i izrade tzv. Korona zakona, koji je već u primjeni i na osnovu kojega su privrednici dobili finansijsku podršku, doneseno i niz drugih mjera kojima Vlada potpomaže privredni oporavak Kantona.

"Predvidjeli smo, i u Rebalansu Budžeta osigurali, subvencije za oko 10 000 plata. Na tom tragu, putem tri Odluke Vlade oko 2000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo je pravo na finansijsku podršku. Podsjetit ću na to kako smo donijeli i niz drugih mjera kao što su oslobađanje administrativnih i sudskih taksi, plaćanja koncesijskih naknada i slično. U našim nastojanjima da privrednicima pomognemo da prežive ovu krizu koju nitko nije mogao predvidjeti, danas sam u ime Vlade potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani", rekao je premijer Herceg.

Napominje da će dio sredstava iz Protokola biti namijenjen postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom, a drugi kroz javni poziv koji će raspisati Vlada.

"Ovo je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svoju privredu kada je pogođena prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom'', dodao je on.

Istakao je da uz Korona zakon i ovaj Protokol, i dalje zadržali poticajnu politiku u strateškim granama privrede, dok su u poljoprivredi, u ovoj godini, dvostruko povećali poticaje i podrške.

"Na kraju želim zahvaliti predstavnicima Razvojne banke koji su prihvatili naš prijedlog i s kojima smo vrlo brzo usaglasili modele saradnje za koje vjerujem da će biti nastavljeni i u narednoj godini", zaključio je premijer Herceg.

"Želim vjerovati u to kako će aranžmani koje će, na osnovu ovog Protokola privrednici ostvariti sa Razvojnom bankom, pomoći očuvanju privredne aktivnosti i radnih mjesta u HNK. Nadam se kako je ovo samo početak dugoročne saradnje Vlade HNK i Razvojne banke FBiH", zaključio je v.d. predsjednika Fejzić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti