Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pomoć privrednicima u HNK bit će uplaćena do kraja sedmice

02.09.2020. 14:04 / Izvor: Akta.ba

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg prezentovao je jučer Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije/kantona informaciju o provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci gospodarstvu na području HNŽ/K.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencionisanje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travnja i svibnja 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uslove iz javnoga konkursa.

Sukladno tomu sačinjena je Lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela Odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM. Konstatirano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Programom su naznačena sredstva u iznosu od 9.300.000,00 KM u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronovirusa na području HNŽ i to za: subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u F BiH, poreza na dohodak i posebnih naknada u iznosu od 8.800.000,00 KM i subvencioniranje kamate na kreditne plasmane gospodarstvu za 2020. godinu u iznosu od 500.000,00 KM.

Nakon višesatne rasprave Skupština HNŽ/K je na osnovu usvojila sljedeće zaključke:

1. Zadužuje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ/K da u saradnji sa nadležnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama svakih 15 (petnaest) dana analiziraju stanje u obrazovanju sa aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

2. Zadužuje se Ministarstvo financija da do 05.09.2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva, koji su ispunili uslove, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci gospodarstvu na području HNŽ/K, a koje je do danas odobrila Vlada HNŽ/K.

3. Zadužuje se Vlada HNŽ/K, Ministarstvo financija HNŽ/K i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša da najkasnije do 20.09.2020. godine odobri i isplati preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz objavljenog javnog poziv.

4. Zadužuje se Vlada HNŽ/K da nakon isplate podnosiocima zahtjeva po javnom pozivu na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK preostala sredstva usmjeri na najugroženije gospodarske djelatnosti.

5. Skupština HNŽ/K poziva Vijeće ministara BiH da preispita dosada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti