Pomoć za poplavljena područja: Na račun Vlade RS-a uplaćeno 736.444 KM

21.05.2014. 08:26 / Izvor: SRNA
Pomoć za poplavljena područja: Na račun Vlade RS-a uplaćeno 736.444 KM

Na račun Vlade Republike Srpske za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima do sada je uplaćeno 736.444 KM, dok je na devizni račun za iste namjene pristiglo 106.000 KM,.

Na račun Vlade Republike Srpske za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima do sada je uplaćeno 736.444 KM, dok je na devizni račun za iste namjene pristiglo 106.000 KM, izjavio je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je na humanitarni broj 1458 do sada zabilježeno 216.075 poziva.

"Uplata ima iz cijelog područja Republike Srpske, a iznosi koje građani uplaćuju su veoma različiti i kreću se od 20 KM pa naviše", rekao je Tegeltija, izrazivši zahvalnost građanima.

On je dodao da je Republički štab za vanredne situacije naredio blokiranje računa za prikupljanje humanitarne pomoći i u opticaju ostavio samo navedena dva koja je otvorila Vlada, jer je veliki broj građana upozoravao da uplate više ne mogu da se kontrolišu.

"Riječ je samo o računima za prikupljanje pomoći, dok su računi za redovno poslovanje ustanova i dalje otvoreni i sva sredstva koja se uplaćuju na te račune nesmetano stižu", precizirao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, i dalje je ostavljena mogućnost svim građanima da uplate pomoć na račun otvoren u Ministarstvu finansija, s tim da je prilikom uplate potrebno navesti kojoj lokalnoj zajednici ili ustanovi žele da se sredstva prenesu.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima bankarskog sektora, Tegeltija je naveo da u pojedinim područjima postoje problemi sa platnim prometom, ali da je nekoliko banaka najavilo da će vrlo brzo uspostaviti platni promet u Doboju, koji je u ovom trenutku i najviše pogođen.

"Razgovarali smo i o tome šta je potrebno da bi se pokrenuo privredni život u sredinama iz kojih se voda povukla, susrećemo se sa situacijom da su pojedina preduzeća ostala i bez osnovnih i obrtnih sredstava i da su njihovi vlasnici ostali bez lične imovine", rekao je Tegeltija.

On je najavio da će Udruženje banaka u narednim danima pripremiti set prijedloga za pomoć u pokretanju privrede, koji će biti realizovan putem izmjene postojećih zakonskih propisa ili donošenjem odgovarajućih uredbi.

"Takođe, smo razgovarali i o našim aktivnostima prema međunarodnim institucijama, prije svega Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci, koje će pomoći da plasiramo vrlo povoljne kredite privrednim subjektima sa jako dugim rokovima otplate", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je Udruženje banaka Republike Srpske na račun za pomoć zajednički uplatilo 350.000 KM.

Ministar finansija Srpske kaže da u postojećoj situaciji nije moguće uspostaviti drugačiji sistem, osim komandnog sistema putem Republičkog štaba za vanredne situacije.

"U ovakvim situacijama pokazuje se grupa ljudi koja je apsolutno sposobna da upravlja događajima u kriznoj situaciji, a, sa druge strane, postoji grupa koja se odlično snalazi kada se situacija smiri i treba sanirati posljedice. Međutim, postoji i treća grupa koja ne zna da se snađe ni u jednoj situaciji, i na njih ne možemo da računamo i zbog toga se oni moraju eliminisati iz komandnog procesa i postavljati povjerenici za ta područja", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je danas od 17.00 časova aktivan pej-pal sistem za uplatu pomoći Republici Srpskoj iz dijaspore, sa potrebnim instrukcijama na sajtu Vlade Srpske, te da će sva diplomatsko-konzularna predstavništva obavijestiti građane u inostranstvu.

Govoreći o međunarodnoj finansijskoj pomoći, Tegeltija je naveo da iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda nije došlo ništa, jer su procedure mnogo duže, ali da Vlada ima komunikaciju sa ovim institucijama i da će pokušati da se prilagodi zahtjevima za ovakve situacije.

On je najavio da će sutra sa ministrom finansija Srbije Lazarom Krstićem razgovarati o načinu uspostavljanja komunikacije sa međunarodnim finansijskim insititucijama.

Tegeltija je rekao da do sada nije bilo uplata zvaničnih institucija pojedinačnih zemalja na devizni račun.

Odgovarajući na pitanje kako će biti raspodijeljena međunarodna pomoć koja pristiže na nivo BiH, Tegeltija je rekao da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost Savjetu ministara BiH da uputi zahtjev Svjetskoj banci za grant i kreditna sredstva i da će sva pomoć koja bude pristizala institucijama BiH pokušati da se rasporedi prema stepenu nepogoda u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Mi i dalje smatramo da je najbolja varijanta da se u samom startu rasporedi dio sredstava koji pripada Republici Srpskoj u odnosu na sredstva koja pripadaju FBiH", rekao je Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti