Pomoći izvozno orijentisanim preduzećima u Prnjavoru, u planu nove investicije

13.11.2020. 10:56 / Izvor: SRNA
Pomoći izvozno orijentisanim preduzećima u Prnjavoru, u planu nove investicije

Košarac kaže da se razmišlja o načinima zaštite domaće proizvodnje i kako stimulisati izvozno orijentisana preduzeća.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je nedavno u Prnjavoru da se mora naći način da institucije pomognu izvozno orijentisanim preduzećima.

Košarac je, tokom radne posjete opštini Prnjavor, obišao proizvodne pogone izvozno orijentisanih preduzeća “Eksport siti” koje se bavi proizvodnjom tapaciranih stolica i “Mladegs pak” koje proizvodi prehrambene proizvode.

Govoreći o poslovanju preduzeća “Eksport siti”, Košarac je rekao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pomoglo ovoj firmi u fazi nabavke neophodne mehanizacije i opreme za osnovnu djelatnost, tako što su ih oslobodili plaćanja određenih carinskih dažbina.

On kaže da će to biti obaveza Ministarstva za sve kapacitete koji žele da se bave proizvodnjom, a izvozno su orijentisani.

"Posebno raduje činjenica da ovdje nije otpušten nijedan radnik u vrijeme pandemije. U razgovoru sa radnicima sam čuo da je Prnjavor dobra sredina za život, za investiranje i da postoji društveno-socijalna odgovornost kada su u pitanju radnici”, rekao je Košarac novinarima.

On je istakao da plan proširenja kompanije za 5.000 metara kvadratnih u idućoj godini, činjenica da izvozi više od 98 odsto proizvoda i da im je nominalna zarada oko 30 miliona KM, stvaraju obavezu da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, zajedno sa opštinskim vlastima, podrži ovakve kompanije u Prnjavoru.

Košarac kaže da se razmišlja o načinima zaštite domaće proizvodnje i kako stimulisati izvozno orijentisana preduzeća u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima čija je to primarna nadležnost.

"Ministarstvo će i dalje, sa aspekta primjene svih zakonskih propisa, izlaziti u susret ne samo ovoj nego svim izvoznim kompanijama koje budu nabavljale određenu vrstu mehanizacije i opreme za osnovnu djelatnost i time stimulisati primarnu domaću proizvodnju. Veoma je važno da povećamo obim spoljnotrgovinskog poslovanja, a ova kompanija izvozi u zemlje EU i zato jeste primjer dobre kompanije”, rekao je Košarac.

On je nakon posjete preduzeću “Mladegs” rekao da je ovo jedna od razvijenijih kompanija koja predstavlja biser privrede u Republici Srpskoj.

"Jako je važna razvojna komponenta i strateško planiranje menadžmenta koje se bazira na potrebi da se investira u primarnu proizvodnju, a to znači investiciju od oko 10 miliona evra u narednom periodu u opštini Prnjavor, gdje, očigledno, postoji jako dobra komunikacija lokalne vlasti sa kompanijom, što treba poslužiti kao dobar primjer ostalima”, istakao je Košarac.

On je naveo da je razgovarano o tome kako unaprijediti spoljnotrgovinski promet “Mladegsa” s obzirom da izvozi u zemlje CEFTA, EU i dalje, a postoje određene vrste zastoja prilikom plasmana proizvoda u nekim zemljama.

"Preuzeli smo odgovornost da o tom pitanju razgovaramo u narednom periodu kako se ne bi koristile takozvane vancarinske barijere tih zemalja kada je u pitanju plasman proizvoda ove kompanije. Tražiću od kolega da se to pitanje definiše na najbolji mogući način, a to opravdava naš politički stav da je `mini Šengen` rješenje za mnogo bolji protok robe, usluga i ljudi”, rekao je Košarac i dodao da misli da će se implementacijom “mini Šengena” i ovaj dio posla obaviti na najbolji mogući način kako bi privrednici imali ubrzan tempo plasmana robe u zemlje CEFTA, odnosno zemlje zapadnog Balkana.

On je podsjetio da u “Mladegsu” razmišljaju o povećanju izvoznih kapaciteta, što će omogućiti zapošljavanje novih radnika, a to je danas veoma značajno.

Vlasnica preduzeća “Eksport siti” Mediha Turčinović kaže da je preduzeće u stalnoj ekspanziji, a proizvode plasira na tržišta Njemačke, Italije, Švedske i Švajcarske.

"Primamo nove radnike u skladu sa proširenjem i potrebama tržišta za našim proizvodima. Pojava virusa korona nije negativno uticala na naše poslovanje, čak smo zabilježili rast od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sljedeće godine planiramo gradnju još jedne hale” , rekla je Turčinovićeva.

Ona kaže da preduzeće koje se nalazi na više od 25.000 metara kvadratnih trenutno zapošljava 370 radnika, a do kraja mjeseca planiraju prijem još 30 radnika.

“Idemo u pravcu da naši radnici nemaju primanja ispod 1.000 evra, da naši ljudi ne moraju ići u inostranstvo da bi pristojno zarađivali”, rekla je Turčinovićeva.

Mladen Pratljačić, koji u preduzeću “Mladegs pak” radi na poslovima izvoza, istakao je da ova firma zapošljava trenutno 180 radnika i izvozi 60 odsto ukupne proizvodnje, prije svega u zemlje EU i Australiju, a ove godine su prvi put imali izvoz u Angolu.

“U toku iduće godine pustićemo u pogon novu fabriku za proizvodnju kečapa kapaciteta oko 100 tona dnevno. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nam mnogo pomaže u izvozu i sa njima imamo dobru saradnju”, rekao je Pratljačić.

Sa ministrom Košarcem u posjeti prnjavorskim preduzećima bio je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je istakao da su ovo dvije firme na čiji obim poslovanja nije negativno uticao virus korona i nije bilo otpuštanja radnika, što govori o njihovoj ozbiljnosti.

On je iznio podatak da je na području ove opštine u oktobru posao našlo 65 radnika više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da pandemija nije smanjila poslovne aktivnosti na području lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti