Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ponovljeni tender: Za strateškog partnera Lutrije RS interes pokazala najveća lutrija svijeta?

12.02.2021. 14:21 / Izvor: Akta.ba

Vlada RS, nakon fijaska sa tenderom iz avgusta 2019, ponovo je raspisala uslove za sprovođenje tendera za odabir strateškog partnera Lutrije RS. Reklo bi se – ista meta, isto odstojanje, jer niti ovoga puta nijedan priređivač sada prisutan na tržištu ne može ih ispuniti. Sve je izvjesniji scenario prema kojem će se na tržištu igara na sreću Republike Srpske, uz najjača imena Jugoistočne Evrope, pojaviti i najrenomiraniji svjetski priređivači poput International Game Technology (IGT), navodi se u saopćenju Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).

Naime, konzorcijum najpoznatijih imena regiona – Mozzart i Meridian, pojačan je kompanijom IGT, listiranom na njujorškoj berzi. Ovo je globalno najveći i najuticajniji priređivač igara na sreću - ima operativna sjedišta u Njujorku, Rimu i Londonu, upošljava preko 15.000 ljudi i godišnje prihoduje sa oko 5 milijardi dolara.

"Ovo bi svakako bila izuzetno pozitivna vijest i tektonska promjena stanja stvari na tržištu igara na sreću RS. IGT je prije par godina otvorila kancelariju i u Srbiji, koja ih je objeručke prihvatila – riječ je o kompaniji koja je gigant ne samo u oblasti igara na sreću, već i u drugim tehnologijama. Tačnije, o kakvoj kompaniji je riječ govori činjenica da jeIGT listiran na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku sa valuacijom koja se mjeri u milijardama KM", navode iz ALPIS-a.

Smatraju da bi ulazak američkog giganta značio suštinski dalji tehnološki iskorak, operativni oporavak i finansijsku solventnost Lutrije RS, ne bi bilo potrebe za novim kreditima, što bi sve rezultovalo i stabilnošću potražnje za legalnim i licenciranim uslugama igara na sreću.

"Razlog zbog kog bi se IGT odlučio na ulazak na tržište RS svakako je višedecenijsko prisustvo kompanija Mozzart i Meridian, koje su poslovni lideri u regionu, i čiji je kvalitet i odgovorno poslovanje prepoznat u više od 35 zemalja EU i svijeta", ističe se u saopćenju. 

Zanimljivo je da ovu namjeru snažno podupiru i brojni američki senatori iz obe stranačke afilijacije, koji nerijetko dolaze na otvaranje poslovnica ove kompanije, bilo gdje u svijetu. Inače, IGT ima uspješna partnerstva sa državnim lutrijama u Evropi, Americi, Latinskoj Americi, Australiji i Aziji. Najveći je proizvođač slot mašina u svijetu i najveći inovator kada je riječ o softverima, rame uz rame sa velikim Microsoftom. 

"Lutrija RS bi, uz partnere kao što je IGT, doživjela suštinsku transformaciju, jer svjetskom lideru u oblasti igara na sreću ne bi bilo prvi put da neku državnu lutriju spasi bankrotstva i preobrazi je u tržišnog lidera", poručuju iz ove asocijacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti