Ponovo pokrenuti priču oko trebinjskog aerodroma

08.05.2018. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Ponovo pokrenuti priču oko trebinjskog aerodroma

Aerodrom bi bi dao jednu novu širinu i bio bi sigurno jedan od najposjećenijih aerodroma u BiH.

"Ako uložite ozbiljne novce u svoj vinograd i ako ono što dobijete od zemlja pretočite u čašu, onda će to sigurno vrijediti i naći kupca. Slobodno mogu reći da je jedna od kvalitativnih industrija koja je u posljednjih 15 godina uznapredovala upravo vinarstvo", kazao je Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Podrumi Vukoje 1892 iz Trebinja.

Vukoje je učestvovao na panelu na temu Turizam - unapređenje ponude kroz regionalnu saradnju i poboljšanje usluga avio-saobraćaja tokom trajanja Jahorina ekonomskog foruma 2018. godine.

Tokom uvodnog dijela panela i izlaganja istaknuto je su da su prvobitne cijene vina bile izuzetno niske, ali je vremenom kvalitet postajao bolji, pa su tako i cijene rasle.

"Ne vidim ništa sporno ako su vina svojim kvalitetom zaslužila veću cijenu", dodao je Vukoje.

Ispričao je da u Hercegovini od 2003. godine egzistira lijepa priča kroz vinsku cestu koja je udružila 20 vinarija, a koje su napravile dobar projekat u saradnji sa Europskom Unijom, te da vinarstvo predstavlja jedan od najuspješnijih turističkih proizvoda u Hercegovini.

"Kao što znamo gastro priča raste iz dana u dan i možemo se pohvaliti da smo prva regija koja ima turistički proizvod. Uglavnom, naslanjamo se na turističku posjetu iz velikih turističkih centara kao što su Dubrovnik i Boka Kotorska, koji imaju mnogo turista koji bi željeli vidjeti nešto drugo osim mora. Hercegovina dosta liči na Provansu koja je doživjela veliki procvat u pravo na bazi eno-gastro turizma", ispričao je Vukoje.

 

 

Naglasio je i destinacijsku blizinu, gdje se Trebinje nalazi svega 25 kilometara od Dubrovnika, a od mora je udaljeno svega 18 kilometara.

"Mogu da kažem da su najveće investicije u posljednje vrijeme u Trebinje kada je u pitanju turizam. Sada imamo veliku investiciju Rodoljuba Draškovića u Grad sunca koja košta 200 miliona, od čega je do sada uloženo 80 miliona. Sve su to stvari koje ističu naš kraj kao jedan od ozbiljnih predstavnika kontinentalnog i mediteranskog turizma", poručio je Vukoje.

Smatra da jedina stvar koja je loša u ljetnim mjesecima su granični prelazi, te savjetuje da se na tome treba dosta raditi kako bi se olakšao saobraćaj i da se ne stvaraju se velike gužve.

"Velika je zainteresovanost turista iz Dubrovnika, te nam treba biti cilj raditi na tome da se dobije što više prelaza koji će omogućiti što bolju frekvenciju turista. Također, ono što je interesantno jeste aerodrom u Dubrovniku na koji se treba ugledati, te ponovo aktivirati i priču oko trebinjskog aerodroma", dodao je Vukoje.

Poručio je da je naša šansa za razvoj turizma pokrenuti nove projekte, te da bi aerodrom Trebinje bio sigurno veliki projekat za region.

"Aerodrom bi sigurno dao jednu novu širinu i bio bi sigurno jedan od najposjećenijih aerodroma u BiH", zaključio je Vukoje.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti