Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Popis kriv za manje prihode opština

05.08.2014. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine

Načelnici i gradonačelnici opština i gradova u čije se budžete od jula sliva manje novca na osnovu prihoda od indirektnih poreza mogu da na tome zahvale posljednjem popisu, koji je pokazao kako se u tim lokalnim zajednicama nalazi manje stanovnika nego što su govorili podaci Zavoda za statistiku RS, a na osnovu čega se vrši raspodjela sredstava.

"Ukupan iznos sredstava je identičan, s tim da u okviru lokalnih zajednica na godišnjem nivou treba drugačije da bude raspodijeljeno oko 10 milona KM. Iz ove sume 34 opštine u RS će imati manje sredstava, dok će 28 njih imati više nego što su imali", kazao je jučer Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Kako je rekao, na osnovu obračuna koji se bazirao na podacima Zavoda za statistiku RS bilo je opština koje su osam i po godina dobijale više sredstava iako im to nije pripadalo, ili četiri i po budžeta.

"Kada smo završili popis stanovnika dobili smo situaciju da je ukupan broj stanovnika u RS za oko 100.000 manji nego što je bila procjena Zavoda za statistiku, kao i da je značajno različit broj stanovnika u opštinama", kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, za Vladu RS su neprihvatljivi pokušaji neinstitucionalnog komuniciranja. Pozvao je načelnike da preko Saveza opština i gradova komuniciraju s Vladom RS i Ministarstvom.

"Vlada je ispoštovala zakonska rješenja, ali s obzirom na to da se radi o sredstvima koja pripadaju lokalnim zajednicama, ukoliko one mogu da postignu konsenzus za drugačiju raspodjelu sredstava, za Vladu RS je to prihvatljivo da se uradi", kazao je Tegeltija.

Podsjetio je da je na čelu Saveza i gradova kadar SDS-a te da nije dobro da načelnici iz jedne političke opcije čiji je zajednički član predsjednik Saveza zakazuju posebne sastanke, prijete protestima i slično.

Načelnici nekoliko opština nezadovoljni su novom raspodjelom novca na osnovu prihoda od indirektnih poreza, smatrajući kako je s umanjenjem sredstava stvoren prostor za napuštanje stanovnika iz manjih i nerazvijenih opština, kao i da je sama likvidnost lokalnih zajednica dovedena u pitanje.

Tegeltija je podsjetio da je javni dug RS na kraju prošle godine bio na nivou 2012. godine, odnosno oko 43 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti