Poplave potopile industrijski rast

06.09.2014. 09:30 / Izvor: Nezavisne novine
Poplave potopile industrijski rast

Majske popleve koje su pogodile BiH dovele su do velikog pada proizvodnje u prvom polugodištu ove godine i pored toga što je u prvom tromjesečju zabilježen rast od čak 4,9 odsto, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP).

Majske popleve koje su pogodile BiH dovele su do velikog pada proizvodnje u prvom polugodištu ove godine i pored toga što je u prvom tromjesečju zabilježen rast od čak 4,9 odsto, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP).

Poplave su uzrokovale prekid proizvodnje u mnogim fabrikama, zbog čega je industrijska proizvodnja u maju u odnosu na prethodni mjesec bila niža za 4,9 odsto. Zbog prekida proizvodnje, veliki broj radnika u tom mjesecu je ostao bez posla, a tu stavku podupire podatak da su prihodi od doprinosa u maju u odnosu na april pali za 11,9 odsto.

Majske poplave su dovele i do naglog slabljenja raspoloživog dohotka građana i poslovnih rezultata preduzeća, što je u maju u odnosu na april rezultiralo padom neto priliva. Tako su prihodi na jedinstvenom računu UIO pali za 11,4 odsto, direktni porezi za 21,9 odsto i neporeski prihodi za 15,1 odsto.

U analizi DEP-a se navodi da je trend smanjenja industrijske proizvodnje započeo još u martu, nakon čega se dodatno intenzivirao tokom poplava u maju. Preciznije govoreći, godišnji rast industrijske proizvodnje iz prvog tromjesečja, koji je iznosio 4,6 odsto, nakon pet mjeseci pretvoren je u stagnaciju (0,5 odsto), koja je kao takva ostala na snazi i na kraju prvog polugodišta.

Iza smanjenja rezultata bh. industrije u najvećoj mjeri stoji pad izvozno orijentisane prerađivačke industrije, čija se proizvodnja nakon januarskog skoka, od devet odsto, konstantno smanjuje.

Naglim padom proizvodnje u maju intenzivirano je ranije započeto smanjenje robnog izvoza, koji je nakon mjeseca poplava zabilježio godišnji pad od 9,4 odsto.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da su DEP-ovi podaci iz prve polovine godine obeshrabrujući, ali da je u periodu nakon toga, kojeg analiza nije obuhvatila, došlo do poboljšanja određenih ekonomskih indikatora.

"Prema posljednjim podacima republičkih zavoda za statistiku, mi bilježimo porast industrijske proizvodnje, rast prihoda Poreske uprave RS i UIO BiH", precizirao je Grabovac.

On je konstatovao da su na loše rezultate u prvih šest mjeseci najvećim dijelom uticale poplave, a to se u svakom slučaju moglo i očekivati.

"Ono što bi sada trebalo da kompenzuje nastalo stanje će se desiti kroz radove na sanaciji štete koju su napravile poplave. To bi trebalo da podrži rast prometa i proizvodnje i sigurno će napraviti pozitivne efekte u drugoj polovini godine. Da li će u konačnici negativnosti iz prvog polugodišta biti i anulirane ostaje da se vidi na kraju ove godine", kaže Grabovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti