Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poplave stavile Republiku Srpsku pred veliki izazov

02.07.2014. 08:19 / Izvor: SRNA

Predstavnik generalnog sekretara UN za politička pitanja na zapadnom Balkanu Piter Dju istakao je u razgovoru sa ministrom nauke i tehnologije Republike Srpske Jasminom Komićem da su poplave stavile Srpsku pred veliki izazov i izrazio nadu da će ona dobiti pomoć od međunarodnih organizacija.

Dju je na sastanku u Banjaluci podsjetio na donatorsku konferenciju za prikupljanje pomoći žrtvama poplava u Srbiji i BiH, koju 16. jula u Briselu organizuju Evropska komisija, te vlade Slovenije i Francuske.

"UN, Svjetska banka i EU sarađuju sa vlastima u pogođenim područjima na izradi izvještaja o procjeni potreba. Izvještaj će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji i pružiće osnov za utvrđivanje finansijskih potreba", rekao je Dju koji je i šef kancelarije UN u Beogradu.

Komić je Djua upoznao o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, posljedicama poplava i nastojanjima Vlade Srpske da sanira štetu od elementarne nepogode.

On je podsjetio da su katastrofalne poplave u maju uzrokovale štetu od 2,1 milijardu KM, što dostiže iznos godišnjeg republičkog budžeta, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Vlada Srpske preduzela je niz mjera s ciljem oporavka, a jedan od njih je osnivanje Fonda solidarnosti, putem kojeg će se tokom narednih sedam do 10 godina pomagati poplavljenim područjima, navodi se u saopštenju.

"Kod nas se još osjećaju posljedice rata, visok je stepen nezaposlenosti i izražena su socijalna davanja. Vlada Srpske daje prednost rješavanju ekonomskih pitanja. Pred nama su veliki izazovi, ali i šanse. Obilujemo potencijalima u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma i unapređenja znanja, što može da privuče strane investitore", naglasio je Komić.

Sastanku je prisustvovao i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović koji je zahvalio za pomoć koju su tokom poplava uputile UN i podsjetio da su na ovim prostorima realizovani mnogi projekti u saradnji sa UN, posebno u oblasti zdravstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti