Popularizacija IT-a: Počela ljetna škola web developmenta za srednjoškolce

15.07.2014. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Popularizacija IT-a: Počela ljetna škola web developmenta za srednjoškolce

Cilj ovog projekta je popularizacija IT sektora kod mladog naraštaja kako bi se što više njih zainteresiralo za ovu vrstu studija i razvoj u tom pravcu. Smatraju da je od ključne važnosti usmjeravanje mladih u industrije gdje sa lakoćom mogu naći zaposlenje.

Centar za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacijskih tehnologija Academy387 pokrenuo je projekat ljetnje škole za sarajevske srednjoškolce u kojoj će učiti osnove razvoja weba. Prvi krug edukacije počeo je jučer, 14.jula, a trajat će do 18.jula. Drugi termin održavanja ljetnje škole je od 4. do 8. augusta, saznajemo iz Academy387.

''Polaznici ove škole će znatno obogatiti svoje znanje iz web developmenta, tako što će, zajedno sa našim predavačima, praviti stranice koristeći HTML, CSS i davati im život koristeći JavaScript i jQuery. Na kraju škole, polaznici vidjeti kako zapravo rade web aplikacije i uz pomoć osnova PHP-a moći će sigurno i sami zaploviti u svijet razvoja web aplikacija'', kazala je za eKapija.ba Ines Avdić, program koordinator u Academy 387.

Cilj ovog projekta je popularizacija IT sektora kod mladih naraštaja kako bi se što više njih zainteresiralo za ovu vrstu studija i razvoj u tom pravcu. Smatraju da je za državu strateški bitno usmjeravanje mladih u industrije gdje sa lakoćom mogu naći zaposlenje.

Ljetna škola web developmenta je podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za Inovacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti