Porasle cijene transporta, privrednici traže izmjenu Odluke o cijenama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porasle cijene transporta, privrednici traže izmjenu Odluke o cijenama

27.03.2020. 08:38 / Izvor: Akta.ba

Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranjem Odluke od 16.03.2020., prema kojoj svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

Naime, na navedenu Odluku, prvobitno su upozoravali veletrgovci, gdje već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta.

Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije Corona virusa i time posljedično otežanog poslovanja, postale veće od 20% do 50%, dok cijena transporta je veća i za 200% u odnosu na navedni period. Ove činjenice jednostavno je provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine. 

"Veliki broj privrednih subjekata se već obratio Kriznom štabu privrednika FBiH po ovom pitanju navodeći da ukoliko potraje ovaj trend, mnogi će biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima. Dodatno naglašavamo da za sve navedene informacije privredni subjekti posjeduju i materijalne dokaze", navode iz Kriznog štaba.

Prema svemu gore navedenom Krizni štab privrednika FBiH  apelira Vladu FBiH za revidiranjem Odluke od 16.03.2020. , uz prijedlog o uvođenje drugačijeg  modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dozvoljenih marži.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti