Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porasli apetiti: Zahtjevi "budžetlija" veći za 741 milion u odnosu na prošlu godinu

25.01.2021. 12:11 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo je Dokument okvirnog budžeta (DOB), odnosno preliminarni Nacrt budžeta bh. institucija za 2021. godinu.

Sve vlade širom svijeta suočavaju se sa situacijom u kojoj zahtjevi za budžetskim sredstvima za programe i usluge nadmašuju razinu raspoloživih sredstava te Bosna i Hercegovina nije iznimka u tom smislu.

"Suočeno sa zahtjevima budžetskih korisnika i prioritetima koji nadilaze razinu raspoloživih sredstava, Vijeće ministara BiH mora donositi odluke o tome koje su najvažnije prioritetne politike. Ti bi prioriteti trebali biti usklađeni sa srednjoročnim i dugoročnim društvenim i ekonomskim razvojnim i političkim ciljevima Bosne i Hercegovine", navodi Ministarstvo finansija u pomenutom dokumentu (DOB, op.a).

Naime, prema ovog analizi, ukupni zahtjevi budžetskih korisnika u 2021. godini iznosili su 1.664,2 miliona KM. To je za čak 741,7 miliona KM ili 80,4% više od budžeta za 2020!

Dalje, bruto plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH u 2021. planirane su u iznosu 616,7 miliona KM i ukupan iznos, u odnosu na proračun za 2020. godinu, veći je za 42,5 miliona KM (povećanje 7%).

"Povećanje ukupnog iznosa za ovu namjenu rezultat je planiranog povećanja osnovice za obračun plaće za 4,5% (vraćanje na iznos iste iz 2012. godine), financijski efekt povećanja koeficijenata za obračun plaća vojnika i dočasnika (u Proračunu za 2020. godinu planirana sredstva za pola godine, a u 2021. i narednim godinama za cijelu godinu), planiranog zapošljavanja 133 osobe kod Uprave  10 za neizravno oporezivanje, usklađivanja dinamike zapošljavanja u odnosu na proračun za 2020. godinu (kod Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH), planiranog prijema 100 policijskih službenika kod Granične policije, 10 osoba kod Regulatorne agencije za komunikacije, tri osobe kod Ureda za reviziju institucija BiH, te po jedne osobe kod Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača i Agencije za poštanski promet, usklađivanja koeficijenata za obračun plaće kod tužiteljskih i sudbenih institucija sukladno propisima koji reguliraju ovo područje, te obračuna 0,5% po osnovi minulog rada i dr", obrazlaže se u DOB-u.

Naknade troškova zaposlenih u institucijama BiH za 2021. godinu procijenjene su u iznosu 134,9 milijuna KM što je u odnosu na proračun 2020. godine više za 7,4 milijuna KM ili 6% zbog planiranog većeg izdvajanja kod Ministarstva obrane BiH (jubilarne nagrade, otpremnine, naknade za prijevoz i dr.), Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog planiranog prijema 133 osobe, usklađivanja dinamike zapošljavanja kod Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera i dr.

"Iako je prisutna promjena pristupa korisnika u smislu sveobuhvatnosti informacija na osnovu kojih su obrazloženi budžetski zahtjevi, oni su u velikoj mjeri i dalje usmjereni prema trošku po ulaznim elementima, umjesto da budu usmjereni prema rezultatima realizacije strateških ciljeva i politika djelovanja. Najveći iznos proračunskih sredstava se alocira na osobne troškove, odnosno plaće i naknade troškova zaposlenih u odnosu na iznos proračunskih sredstava koji se alocira na ostale rashode", navedeno je u dokumentu.

Kapitalni izdaci u 2021. godini planirani su u iznosu od 46,1 miliona KM što je, u odnosu na 2020. godinu, veći su za 5,3 miliona KM ili 13%. Kod kapitalnih izdataka su, zbog nedostatka sredstava, izvršene najveće restrikcije zahtjeva za dodatnim sredstvima (zahtjevi su iznosili 642,1 miliona KM) pri čemu su predložena samo djelimično ulaganja u već započete i odobrene projekte obuhvaćene planom višegodišnjih kapitalnih investicija, izgradnje graničnih prijelaza i najnužnija zanavljanja opreme.

Najveći iznos zahtjeva za dodatnim sredstvima u odnosu na budžet za 2020. godinu je stigao iz Ministarstva odbrane BiH, iz kojeg su taj novac zatražili radi nabavke uniformi, hrane, vojnog materijala, dizel-goriva i mlaznog goriva za Oružane snage, usluge održavanje vozila, ali i zbog povećanog broja naknade troškova i učesnika u mirovnim misijama.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zatražila je 35,4 miliona više u odnosu na godinu ranije radi dodatnog zapošljavanja, nabavke građevina i dogradnje sistema. Na listi onih koji su tražili više je i Služba za zajedničke poslove institucija BiH, kojoj, prema njenoj računici, treba dodatni novac za nabavku opreme.

Prema usvojenom globalnom fiskalnom okviru, budžet za institucije za ovu godinu je povećan i iznosi 1,27 milijardi, dok će za spoljni dug otići 843 miliona KM.

"S obzirom na ogromne nepoznanice u trenutku izrade projekcija o jačini i trajanju šoka uzrokovanog pandemijom virusa korona, te korištene pretpostavke (DEP, makroekonomske projekcije) da će kriza biti prevladana u kratkom roku, ističemo da postoje značajni rizici za ostvarenje projekcija prihoda od neizravnih poreza, pri čemu preovladavaju rizici lošijeg ishoda", stoji u dokumentu.

DOP za razdoblje od 2021. do 2023. godine iskazuje ukupnu razinu rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje vanjskog duga) u iznosima 1.027,1 milijuna KM za razdoblje 2021.- 2023. godina. Ukupna ograničenja rashoda određena su sukladno razini potrebnih sredstava, s kojima postojeće institucije mogu obavljati planirane zadatke u navedenom razdoblju, bez značajnijeg izdvajanja za kapitalne izdatke. 

Sjednica Vijeća ministara zakazana je za četvrtak, 28.01., i, iako još nije poznat Dnevni red, moguće da će se upravo ovaj document naći pred ministrima.

B.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti