Porast proizvodnje purica i grahoraste piladi u BiH

19.01.2021. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Porast proizvodnje purica i grahoraste piladi u BiH

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je firmu Mabog Gumanović iz Gruda da proširi svoje proizvodne kapacitete.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je firmu Mabog Gumanović iz Gruda da proširi svoje proizvodne kapacitete. Oni će sada udvostručiti proizvodnju jednodnevnih purića i višestruko povećati proizvodnju jednodnevnih grahorastih pilića.

Lokalno proizvedeno svježe i prerađeno pureće meso rijetkost je u supermarketima u Bosni i Hercegovini. To i ne čudi budući da u BiH postoji samo jedan proizvođač jednodnevnih purića, Mabog Gumanović iz Gruda. Do sada su mogli proizvesti nešto više od 50.000 purića, a oni bi se brzo prodali.

"Počeli smo proizvoditi jednodnevne puriće 2003. godine. Tada se time bavilo još nekoliko proizvođača peradi. Međutim, oni su se povukli iz te specifične proizvodnje, i ostali smo samo mi", kaže Boris Grizelj, vlasnik preduzeća.

Posebnost purića

Razlozi za nevoljkost mnogih u BiH da se bave proizvodnjom jednodnevnih purića leže u tome što se oplođena jaja trebaju uvoziti, i što je još važnije, da su ta jaja vrlo osjetljiva i da proces izleganja zahtijeva puno pažnje, dok je stopa uspješnosti izleganja niža nego kod jednodnevnih pilića.

"Oplođena jaja purića uvozimo iz Francuske i Mađarske", kaže Boris, "ali to je lakši dio". Kako on kaže koristeći srtučnu terminologiju, pred-valjenje i valjenje, tj. izleganje purića mora se pomno pratiti. "Kada je riječ o purećim jajima, proces je jako osjetljiv, greške se mogu dogoditi u minuti, i sve je važno: njihova težina, temperatura ljuske, vlažnost zraka i naravno temperatura u inkubatoru koja se ne smije mijenjati."

Donedavno je Mabog Gumanović imao jedan objekt za valjenje jaja. Koristio ga je za proizvodnju jednodnevnih pilića i jednodnevnih purića. Sa 80 posto uspješnosti kada je riječ o pilićima i 65 posto kada je riječ o purićima, u 2019. i 2020. uspjeli su proizvesti 300.000 jednodnevnih bijelih i grahorastih pilića i 50.000 jednodnevnih purana godišnje. Ali ovo će se uskoro promijeniti.

Proširenje proizvodnje

U junu 2020., Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Mabog Gumanović u nabavci novih specijalizovanih inkubatora (predvalionik i valionik), kako i kontrolne jedinice, čime su skoro udvostručeni njihovi proizvodni kapaciteti.

"Novi proizvodni kompleks ćemo koristiti za proizvodnju jednodnevnih purića i grahorastih pilića. Njegov godišnji kapacitet je 300.000 jednodnevnih purića ili pilića godišnje, a mi ćemo do tih brojeva doći kako se tržište bude razvijalo", kaže Boris.

Njihov plan je da počnu sa proizvodnjom 100.000 jednodnevnih purića za svoje kupce u BiH, uključujući Alex d.o.o. iz Laktaša, jednog od rijetkih uzgajivača i prerađivača puretine. Također će povećati proizvodnju jednodnevnih grahorastih pilića pogodnih za proizvodnju jaja i pilećeg mesa iz slobodnog uzgoja koji su do sada činili tek 5 odsto ukupne proizvodnje pilića, tj. između 14.000 i 15.000.

"Sa novom opremon planiramo proizvoditi oko 120.000 jednodnevnih grahorastih pilića godišnje", dodaje Boris. "Ova vrsta pilića daje jako dobre rezultate i farmeri su jako zadovoljni.“

Fokus na kvalitetu

Kao i svakom drugom preduzeću iz ove branše, Mabog Gumanoviću je potrebna količinski dovoljno velika proizvodnja kako bi bio profitabilan, ali kvaliteta je ipak ono što osigurava dugoročnu održivost.

"Proizvodnju jednodnevnih bijelih pilića nećemo podizati iznad sadašnjeg nivoa. Imamo svoje kupce bijelih pilića. To su manje tvrtke i poljoprivredna domaćinstva sa kojima imamo dobre odnose i koji znaju našu kvalitetu. Unatoč tome, želimo postati puno bolji u proizvodnji purića i grahorastih pilića", objašnjava Boris.

Kako kaže, sa specijalizovanim sistemom za valjenje jaja i kontrolu tog procesa, njihova stopa uspješnosti u valjenju jednodnevnih purića porasti će sa 65 na 85 posto, dok su grahorasti pilići većpoznati po svojoj otpornosti. "Kako povećavamo proizvodnju jednodnevnih purića i grahorastih pilića, nadamo se da će na našem tržištu postati dostupno više visokokvalitetnog i raznolikog mesa peradi. To je dobra vijest za sve, kako proizvođače tako i za potrošače", zaključuje on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti