Poremećaji na svjetskom tržištu mogu se odraziti i na bh. privredu

06.07.2018. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Poremećaji na svjetskom tržištu mogu se odraziti i na bh. privredu

Safeguard istraga je pokrenuta od strane Direktorata trgovine EU, a odnosi se na bh. izvoznike čeličnih proizvoda.

Na održanoj sjednici Savjeta za strane investitore Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, istakao je negativne posljedice koji bi mogle nastati za privredu BiH nakon najava o mogućim ograničenjima izvoza čeličnih proizvoda na tržište Evropske unije i predložio određene korake u duhu Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA) i nadležnih domaćih institucija.

Safeguard istraga je pokrenuta od strane Direktorata trgovine EU, a odnosi se na bh. izvoznike čeličnih proizvoda.

O mogućim posljedicama Safeguard istrage predstavnici P/GKFBiH  su i ranije razgovarali na sastanku upriličenom sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i delegacijom kompanije Arcelor Mittal Zenica, kao i na sjednici  Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH.

Naime, poremećaji na svjetskom tržištu mogu se odraziti i na bh. privredu zbog čega se mora na vrijeme reagovati.

"Posljedice provođenja Safeguard istrage protiv bh. izvoznika čeličnih proizvoda prvenstveno bi pogodile kompaniju ArcelorMittal Zenica, koja je jedini proizvođač čelika u BiH, a zatim i ostale kompanije sa kojima je ArcelorMittal u kooperaciji. Važan je faktor u privrednom rastu BiH, s prometom od preko 600 miliona KM, najveći izvoznik BiH više od 3 godine i zapošljava preko 3.000 zaposlenika direktno u čeličnom i rudarskom poslovanju u BiH i preko 10.000 indirektno. U cilju zaštite naših privrednika, u narednom periodu biti će obavljene dodatne konsultacije sa zemljama članicama CEFTA-e, te Direktoratom trgovine EU, kako se ne bi uvele stalne, niti privremene kvote za uvoz proizvoda od čelika, u duhu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali EU i BiH", saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti