Vijesti

Poreska regulativa: Pri kupovini nekretnine u RS-u platit ćete porez na promet nepokretnosti od 3 posto

17.02.2010. 17:05 / Izvor: eKapija.ba

Ukoliko želite kupiti nekretninu na teritoriji Republike Srpske s namjerom da je naknadno ili odmah unesete u imovinu društva čiji ste osnivač, morat ćete prema sadašnjem Zakonu o porezima na imovinu RS-a, na nju platiti porez na promet nepokretnosti, bilo da je kupujete kao fizičko ili pravno lice.

(Violeta Popović)

Prema riječima Violete Popović, stručne saradnice u Advokatskoj kancelariji "Sajić" iz Banje Luke, porez na promet nepokretnosti u ovom entitetu iznosi 3 % poreza na poresku osnovicu. A, kao poreska osnovica uzima se ugovorena cijena, ukoliko nije niža od tržišne vrijednosti nekretnine.

Također, fizičko lice koje vrši prijenos nekretnine uz naknadu, odnosno prodavac, ostvaruje i kapitalni dobitak koji čini pozitivna razlika između prodajne cijene i nabavne cijene nekretnine, pri čemu osnov predstavlja ugovorna cijena nekretnine. Popovićka naglašava da ugovorna cijena nije obavezujuća za Poresku upravu i ukoliko ona utvrdi da je vrijednost nekretnine iz ugovora niža od vrijednosti na tržištu ona će utvrditi tržišnu vrijednost nekretnine i prema istoj odrediti iznos kapitalnog dobitka fizičkog lica.

I pravno lice koje vrši prijenos nekretnine uz naknadu također podliježe plaćanju poreza na dobit koji iznosi 10 % poreske osnovice i opet se, kaže Popovićka, takva dobit tretira kao razlika između ugovorne cijene i nabavne vrijednosti nekretnine s odgovarajućom tržišnom vrijednosti nekretnine.

No, ukoliko fizičko lice, koje je i osnivač preduzeća, već raspolaže nekretninom koja je u njegovom vlasništvu, a želi je unijeti u imovinu preduzeća i osnovni kapital, kod unosa takve nekretnine ne ostvaruje naknadu. Nekretnina se u preduzeće unosi potrebnom dokumentacijom kao što je ugovor i procjena vještaka i dr. Prema riječima Popovićke, nekretninu možete unijeti kod registracije preduzeća u osnovni kapital ili naknadno kod već registrovanog preduzeća unosom nekretnine povećati postojeći kapital.

"U tom slučaju Poreska uprava RS-a neće obračunavati porez, te će izdati poresku klauzulu koja je osnov za dalji postupak uknjižbe nekretnine kod nadležnih organa koji vode zemljišne knjige", kaže ona.

Inače, u Republici Srpskoj se uskoro očekuje da će Zakon o porezima na imovinu zamjeniti novi Zakon o porezu na nepokretnost koji je već stupio na snagu ali je njegova primjena odgođena za početak 2012. Podsjetimo, ovim zakonom je predviđen porez na svaku nepokretnost bez obzira je li ona izvor prihoda ili nije.

Najmanja predviđena porezna stopa kretala bi se od 0,05 posto, a najveća od 0,5 posto od procjenjene vrijednosti imovine. Zakonom je predviđeno i uspostavljanje fiskalnog registra nepokretnosti u RS, a građani Poreznoj upravi RS-a moraju do 31.marta 2010. prijaviti sve nepokretnosti koje posjeduju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti