Poreska uprava dobija uvid u nekretnine građana RS

17.12.2020. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Poreska uprava dobija uvid u nekretnine građana RS

Poreska uprava Republike Srpske i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS će u narednom periodu intenzivirati međusobnu saradnju.

Poreska uprava Republike Srpske i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS će u narednom periodu intenzivirati međusobnu saradnju sa ciljem povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj.

Predviđeno je to Sporazumom koji su u Banjaluci potpisali Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske i Bosiljka Predragović, direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Ovim sporazumom, između ostalog, omogućeno je da Poreska uprava RS koristi i pristupa podacima o nepokretnostima iz javnih evidencija o nepokretnostima koje vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, sa ciljem utvrđivanja i naplate poreza na nepokretnosti.

Direktor Maričić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma važan korak ka povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u cijeloj Republici Srpskoj, jer će pristup podacima biti brži i jednostavniji i omogućiće lakše identifikovanje onih obveznika koji nisu prijavili svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti Poreske uprave RS, pa samim tim i ne plaćaju zakonom propisanu obavezu.

S tim u vezi, direktor Maričić je pozvao poreske obveznike poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj, koji to još uvijek nisu učinili, da prijave nepokretnost, jer će to u protivnom umjesto njih učiniti Poreska uprava RS po službenoj dužnosti.

Dodao je da će poreski obveznici poreza na nepokretnosti u ovom slučaju, dobrovoljnim podnošenjem prijave za svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti, izbjeći i eventualne sankcije i naglasio da cilj Poreske uprave RS svakako nije kažnjavanje poreskih obveznika već njihovo uvođenje u legalne zakonske okvire i stavljanje svih obveznika ovog poreza u isti, ravnopravan položaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti