Vijesti

Poreski obveznici u Republici Srpskoj izmiruju dugove obveznicama

08.10.2009. 09:22 / Izvor: Glas Srpske

Poreski obveznici u Republici Srpskoj izmirili su do sada putem obveznica ukupno 4.579.153 maraka poreskog duga, kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Uredbom koju je Vlada RS donijela u junu ove godine, a kojom je omogućeno izmirenje poreskih obaveza putem obveznica Republike Srpske, definisano je da se na ovaj način mogu izmiriti poreski dugovi nastali do 31. decembra 2007. godine.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su obveznici do sada podnijeli ukupno 30 zahtjeva za izmirenje poreza putem obveznica.

"Zahtjevi za izmirenje poreza putem obveznica mogu se i dalje dostavljati Ministarstvu finansija, sve dok postoje neizmireni porezi nastali do 31. decembra 2007. godine" ističu u Ministarstvu.

Dodaju da se samo na poreske obaveze koje se izmire do kraja 2009. godine može primjenjivati odredba Zakona o otpisu potraživanja po osnovu kamate na poreske obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić ističe da je ovom uredbom poreskim obveznicima data mogućnost jeftinijeg izmirenja poreskih obaveza.

"Sa druge strane, to direktno utiče na veću potražnju za tim obveznicama, što njihovim vlasnicima daje mogućnost da ih na berzi prodaju po većoj cijeni", istakao je Lakić.

Brokeri ističu da je na tržištu kapitala RS povećano interesovanje za obveznice upravo zbog mogućnosti otplate poreskog duga na taj način.

"Značajni pomaci napravljeni su donošenjem Uredbe o izmirenju poreskih obaveza pomoću obveznica RS. Time se povećala likvidnost obveznica, a samim tim povećalo se i interesovanje investitora za naše tržište kapitala", ističu brokeri.

Obveznice RS, dodaju, već duže vrijeme jedan su od likvidnijih materijala na domaćem tržištu, te da osnov te likvidnosti leži u sigurnosti, kao i u visokoj stopi prinosa koju te obveznice nose.

U Ministarstvu finansija kažu da se za izmirenje poreskih obaveza mogu koristiti sve obveznice koje su emitovane u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS, osim obveznica stare devizne štednje, jer su one emitovane u skladu sa Zakonom o uslovima i načinu izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti