Porezna Hrvatske virtualnog asistenta plaća 3,5 milijuna kuna

26.08.2020. 12:58 / Izvor: Index.hr
Porezna Hrvatske virtualnog asistenta plaća 3,5 milijuna kuna

Chatbot, ili virtualni asistent je računalni program koji simulira ljudske razgovore te omogućuje interakciju.

Cijenom od tri i po miliona kuna, građani Hrvatske platit će savjetovanje za instalaciju chatbota odnosno virtualnog asistenta za potrebe Porezne uprave, što je vidljivo iz natječaja koji je raspisao APIS "Savjetodavne usluge na projektu implementacije chatbot tehnologije za PU, konzultantske usluge iz područja razvoja podatkovnih proizvoda te usluge razvoja aplikativnog rješenja EMCS".

Chatbot, ili virtualni asistent je računalni program koji simulira ljudske razgovore te omogućuje interakciju, odnosno "čavrljanje" između čovjeka i stroja. Kako smo istražili, izrada i implementacija chatbota varira od osam tisuća kuna do 50 i više tisuća kuna. Nekoliko informatičkih stručnjaka tvrdi za Index da je za velike sustave taj iznos još i veći, no svakako je dva do tri puta manji od raspisanih 3,5 milijuna kuna.

"Riječ je o razvoju chatbota koji će pružati podršku korisnicima aplikacije ePorezna za najčešća pitanja i tako rasteretiti službenike Porezne uprave, a građanima osigurati brze i pouzdane odgovore na upite. Detaljne specifikacije i opis javno su objavljeni i u sklopu prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, kao i u postupku javnog nadmetanja", kažu iz APIS-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti