Porezna politika i administracija jedan od problema u privlačenju ulagača

07.10.2016. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Porezna politika i administracija jedan od problema u privlačenju ulagača

Investicije i kapitalni projekti je naziv panela sa kojim je počeo drugi dan godišnje konferencije FinConf.

''Financijsko okružje-Investicije i kapitalni projekti u BiH'' je naziv panela sa kojim je počeo drugi dan godišnje konferencije FinConf u Sarajevu.

Manfered Gram, bivši direktor Heta Asset Resolution BiH, naveo je da unatoč problemima kao što su pravna i politička nesigurnost, te nekonzistentna porezna politika i korupcija, oko 67 posto investotora planira reinvestirati dobit koju su ostvarili ponovno u BiH.

Ističe da ovo pokazuje da za BiH predstavlja pravi izazov dovesti investora prvi put, a nakon toga on obično odlučuje ostati.

Dodaje da podaci o privlačenju stranih investicija pokazuju da je u 2015. smanjen broj investicija što je za 38,9 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. 

Zanimljiva je i struktura zemalja najvećih ulagača. Za razliku od 2014. godine kada su Srbija i Austrija bili najveći ulagači u 2015. su to Hrvatska, Nizozemska, Luksemburg...

Azra Atagić Ćatović, direktorica poslovnog portala Akta.ba, kaže da mijenjanjem slike države možemo privuči strane investore te da manifestacije kao što je Sarajevo film festival i drugi pozitivni događaji koji prikazuju BiH na arfimativan način mogu uraditi dosta na tom planu.

Od negativnih stvari koje bi mogle odbiti investore navodi nedavni primjer kada su se vlasti u sredini godine odlučili na izmjenu zakona koji donosi nove namete na poslodavce i koje je vrlo teško ukalkulirati u planirane troškove. Smatra da to nije dobra poruka ni za strane ni za domaće kompanije.

Hajdi Mostić, CFO u kompaniji Telemach, kaže da oni već dvije godine razvijaju širokopojasnu mrežu u BiH i da će nastaviti sa ulaganjima  i sa reinvestiranjem svoje dobiti. Ističe da oni nikada ne bi uložili novac da nisu dobro poznavali lokalno tržište i to zahvaljući lokalnim partnerima. 

 Sanjin Pita, osnivač i partner u PTA poreznom savjetovalištu,navodi da je nedosljedna porezna politika jedan od problema za investitore. 

Johana Jaeger, financijski stručnjak u Svjetskoj banci, navodi da unatoč problemima koji su prisutni u BiH pozitivan impuls to da je aplikacija za članstvo BiH prihvaćena od strane EU te da se krenulo u provođenje Reformske agende.  

Slaviša Raković, savjetnik dopredsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH, navodi da je potrebno učiniti javnu potrošnju efektivnijom jer ako se nastavi ovim tempom administracije će pojesti sama sebe.

Jedna od problema koji odbija investotore je i visok stupanj korupcije u BiH. Lejla Ibranović, izvršni direktor Transparency Internationala u BiH, navodi da je naša zemlja pri dnu liste kada se radi o percepcije korupcije. Najveći problem je korupcija u najvišim političkim krugovima i vladi. Kako bi se to spriječilo potrebna je profesionalizacija pravosuđa kako bi institucije same obavljale posao bez poltiičkog uplitanja, navela je Ibranović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti