Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porezna uprava FBiH odgovorila Miraščiji: Iznosite klevetničke i paušalne navode

11.06.2020. 15:43 / Izvor: Akta.ba

Porezna uprava Federacije BiH uputila je reagiranje na saopćenje koje su prenijeli mnogi mediji pod naslovom "Bogaćenje javnim nabavkama - jedan od najunosnijih poslova BiH" i navode Mervana Miraščije iz Fondacije "Fond otvoreno društvo" Sarajevo.

U objavi je naveden niz neosnovanih, neprovjerenih, klevetničkih i paušalnih navoda kojima su u javnost plasirane informacije o javnim nabavkama Porezne uprave Federacije BiH. Navodi su saopćeni javnosti bez bilo kakve provjere u Poreznoj upravi Federacije BiH, a u kontekstu "Bogaćenje javnim nabavkama - jedan od najunosnijih poslova BiH". Navodima je, između ostalih neistina, izvršeno poređenje javnih nabavki računara za potrebe Porezne uprave Federacije BiH u 2019. i 2020. godini”, navode iz Porezne uprave.

Kako kažu, nisu im poznati motivi istupa g. Mervana Miraščije, pa se logično postavlja pitanje šta je motiv njegovih insinuacija, paušalnih i neprovjerenih konstatacija? 

"Da li je to neuspjeli pokušaj lične promocije zasnovan na neistinama, dovoljno neprovjerenim informacijama i paušalnim konstatacijama ili je iznesen lični stav imenovanog ili čak njegovog nalogodavca s ciljem da se diskreditira namjera Porezne uprave Federacije BiH za informacionim osposobljavanjem. Iz istupa g. Mervana Miraščije može se formirati mišljenje da je isti protivnik razvoja i osposobljavanja Porezne uprave Federacije BiH u cilju efikasnog izvršavanja njenih obaveza i propisanih nadležnosti, a što imenovanom ili njegovim nalogodavcima eventualno možda ne bi bilo od interesa", kaže se u u reagovanju.

U vezi istupa, napominju kako je tačna informacija da je Porezna uprava Federacije BiH transparentno i javno, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, drugi put dana 05.05.2020. godine objavila međunarodni otvoreni postupak javne nabavke za nabavku računara, a s ciljem da zamijeni računare koji su u upotrebi duže od 8 godina.

Naime, Porezna uprava Federacije BiH je prvi postupak javne nabavke računara s međunarodnom objavom objavila 27. februara 2020. godine koji je poništen zato što je po dostavljenoj ponudi jedinična cijena ponude za računar iznosila 1.504,00 KM i bila je viša od procijenjene vrijednosti predmetne nabavke. S obzirom da su ponuđene cijene po prvoj objavi predmetne nabavke bile više od procijenjene vrijednosti formirane prije pandemije postupak je poništen i objavljen novi drugi poziv s međunarodnom objavom prema kojem je procijenjena jedinična vrijednost računara 1.265,00 KM. 

"S obzirom na navedeno kao i na činjenicu da nabavke računara iz 2019. i 2020. godine nisu istovjetne i da se znatno razlikuju u traženim tehničkim specifikacijama, potpuno je paušalna i neosnovana plasirana informacija da je procijenjena vrijednost objavljene nabavke „bar za 20% viša od njene vrijednosti na tržištu", naglašavaju iz Porezne uprave.

Imajući u vidu iznesene paušalne, neprovjerene i neosnovane navode, a u cilju instinitog informisanja, transparentnog i odgovornog rada, Porezna uprava Federacije BiH obraća se Fondaciji i g. Miraščiji da Poreznoj upravi Federacije BiH ili javnosti dostave i prezentiraju fakture i tehničke specifikacije nabavke njihovih računara, kako bi se uvjerili da na tržištu možemo dobiti računare s traženim tehničkim specifikacijama po nižim vrijednostima od planiranih.

"Također, slobodni smo zamoliti Fondaciju i g. Miraščiju da obzirom da je rok za dostavljenje ponuda određen za 19.06.2020. godine pozovu sve svoje poznanike i dobavljače računara i motivišu ih da podnesu ponude na otvorenu međunarodnu javnu nabavku i da ponude tržišne cijene računara sa traženim specifikacijama, a što bi nadamo se bilo u skladu sa proklamovanim principima rada Fondacije".

Shodno navedenom, te kako je neosnovanim, klevetničkim i paušalnim izjavama nanesena šteta ugledu Porezne uprave Federacije BiH i njenim zaposlenicima, Porezna uprava Fondaciju i gospodina Miraščiju da prije istupanja u javnost izvrši detaljne provjeru podataka i činjenica na kojima se temelje istupanja.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti