Porezna uprava FBiH odgovorila Miraščiji: Iznosite klevetničke i paušalne navode

11.06.2020. 15:43 / Izvor: Akta.ba
Porezna uprava FBiH odgovorila Miraščiji: Iznosite klevetničke i paušalne navode

Porezna uprava Federacije BiH uputila je reagiranje na navode Mervana Miraščije iz Fondacije "Fond otvoreno društvo" Sarajevo.

Porezna uprava Federacije BiH uputila je reagiranje na saopćenje koje su prenijeli mnogi mediji pod naslovom "Bogaćenje javnim nabavkama - jedan od najunosnijih poslova BiH" i navode Mervana Miraščije iz Fondacije "Fond otvoreno društvo" Sarajevo.

U objavi je naveden niz neosnovanih, neprovjerenih, klevetničkih i paušalnih navoda kojima su u javnost plasirane informacije o javnim nabavkama Porezne uprave Federacije BiH. Navodi su saopćeni javnosti bez bilo kakve provjere u Poreznoj upravi Federacije BiH, a u kontekstu "Bogaćenje javnim nabavkama - jedan od najunosnijih poslova BiH". Navodima je, između ostalih neistina, izvršeno poređenje javnih nabavki računara za potrebe Porezne uprave Federacije BiH u 2019. i 2020. godini”, navode iz Porezne uprave.

Kako kažu, nisu im poznati motivi istupa g. Mervana Miraščije, pa se logično postavlja pitanje šta je motiv njegovih insinuacija, paušalnih i neprovjerenih konstatacija? 

"Da li je to neuspjeli pokušaj lične promocije zasnovan na neistinama, dovoljno neprovjerenim informacijama i paušalnim konstatacijama ili je iznesen lični stav imenovanog ili čak njegovog nalogodavca s ciljem da se diskreditira namjera Porezne uprave Federacije BiH za informacionim osposobljavanjem. Iz istupa g. Mervana Miraščije može se formirati mišljenje da je isti protivnik razvoja i osposobljavanja Porezne uprave Federacije BiH u cilju efikasnog izvršavanja njenih obaveza i propisanih nadležnosti, a što imenovanom ili njegovim nalogodavcima eventualno možda ne bi bilo od interesa", kaže se u u reagovanju.

U vezi istupa, napominju kako je tačna informacija da je Porezna uprava Federacije BiH transparentno i javno, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, drugi put dana 05.05.2020. godine objavila međunarodni otvoreni postupak javne nabavke za nabavku računara, a s ciljem da zamijeni računare koji su u upotrebi duže od 8 godina.

Naime, Porezna uprava Federacije BiH je prvi postupak javne nabavke računara s međunarodnom objavom objavila 27. februara 2020. godine koji je poništen zato što je po dostavljenoj ponudi jedinična cijena ponude za računar iznosila 1.504,00 KM i bila je viša od procijenjene vrijednosti predmetne nabavke. S obzirom da su ponuđene cijene po prvoj objavi predmetne nabavke bile više od procijenjene vrijednosti formirane prije pandemije postupak je poništen i objavljen novi drugi poziv s međunarodnom objavom prema kojem je procijenjena jedinična vrijednost računara 1.265,00 KM. 

"S obzirom na navedeno kao i na činjenicu da nabavke računara iz 2019. i 2020. godine nisu istovjetne i da se znatno razlikuju u traženim tehničkim specifikacijama, potpuno je paušalna i neosnovana plasirana informacija da je procijenjena vrijednost objavljene nabavke „bar za 20% viša od njene vrijednosti na tržištu", naglašavaju iz Porezne uprave.

Imajući u vidu iznesene paušalne, neprovjerene i neosnovane navode, a u cilju instinitog informisanja, transparentnog i odgovornog rada, Porezna uprava Federacije BiH obraća se Fondaciji i g. Miraščiji da Poreznoj upravi Federacije BiH ili javnosti dostave i prezentiraju fakture i tehničke specifikacije nabavke njihovih računara, kako bi se uvjerili da na tržištu možemo dobiti računare s traženim tehničkim specifikacijama po nižim vrijednostima od planiranih.

"Također, slobodni smo zamoliti Fondaciju i g. Miraščiju da obzirom da je rok za dostavljenje ponuda određen za 19.06.2020. godine pozovu sve svoje poznanike i dobavljače računara i motivišu ih da podnesu ponude na otvorenu međunarodnu javnu nabavku i da ponude tržišne cijene računara sa traženim specifikacijama, a što bi nadamo se bilo u skladu sa proklamovanim principima rada Fondacije".

Shodno navedenom, te kako je neosnovanim, klevetničkim i paušalnim izjavama nanesena šteta ugledu Porezne uprave Federacije BiH i njenim zaposlenicima, Porezna uprava Fondaciju i gospodina Miraščiju da prije istupanja u javnost izvrši detaljne provjeru podataka i činjenica na kojima se temelje istupanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti