Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porezna uprava FBiH - Produžen rok za subvencioniranje doprinosa

10.07.2020. 12:41 / Izvor: Akta.ba

Porezna uprava Federacije BiH (PU FBiH) je saopćila da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa. 

U obavještenju poreznim obveznicima PUFBiH podsjeća da je Vlada Federacije BiH na 228. sjednici održanoj 2. jula ove  godine donijela zaključak V. broj 960/2020, kojim se rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za april, maj, juni ove godine, u skladu sa članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, produžava do 20. jula ove godine. 

Porezni obveznici koji imaju pravo na subvenciju, a nisu podnijeli zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja - Obrazac – ZSD, mogu to uraditi do 20. jula ove  godine.

Shodno zaključku Vlade Federacije BiH, Porezna uprava Federacije BiH je pozivala porezne obveznike ukoliko ispunjavaju uslove pada prometa od 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine, a nisu izvršili uplatu doprinosa i poreza na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine, da iste uplate do podnošenja zahtjeva, i na taj način steknu uslove za subvencioniranje doprinosa.

Porezni obveznici koji ne izvrše uplatu doprinosa zaključno sa 02/2020. godine neće ostvariti pravo na subvenciju iako imaju pad prometa od 20 posto i više.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da pravo na subvencioniranje doprinosa  za april, maj, juni ove godine imaju:  porezni obveznici sa sjedištem u Federaciji BiH i to samo za zaposlenike koji rade u Federaciji BiH, te obrtnici koji paušalno plaćaju porez na dohodak ili obavljaju niskoakumulativnu djelatnost.

Pravo na subvenciju nemaju: porezni obveznici za zaposlenike u poslovnim jedinicama RS-a i BD, poslovne jedinice privrednih subjekata čije je sjedište u RS-u ili BD, te  javna preduzeća, banke i druge finansijske organizacije, udruženja, javne institucije, organi uprave, organi i jedinice lokalne samouprave i obveznici uplate doprinosa koji su registrovani nakon 1. marta ove godine. 

Za obveznike koji su u sistemu fiskalizacije ostvareni promet utvrđuje Porezna uprava Federacije BiH na osnovu podataka o evidentiranom prometu putem fiskalnih sistema na serveru Porezne uprave.

Za obveznike koji nisu u sistemu fiskalizacije pad prometa/prihoda se utvrđuje na osnovu prihoda prikaznog u poslovnim knjigama.

Obveznici koji su registrovani nakon aprila, maja, juna 2019. godine odnosno nakon mjeseca za koji se traži subvencija koriste prosjek prometa/prihoda ostvarenog u 2019. godini.

Obveznici koji su registrovani u 2020. godini koriste prosjek prometa/prihoda ostvarenog u januaru i februaru 2020.

Pravo na subvenciju se ostvaruje podnošenjem zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja - Obrazac – ZSD.

Zahtjev se podnosi u dva primjerka isključivo na Obrascu - ZSD koji se nalazi na web stranici Porezne uprave Federacije BiH. Pored zahtjeva porezni obveznik uz zahtjev prilože obrasce: MIP-1023 Specifikacija 2001, 2001A Specifikacija 2002  i 2002-A.

Pravna lica koja nemaju fiskalni uređaj prilažu finansijske kartice prihoda, a obrtnici kopije stranica knjige prihoda i rashoda, ovjerene vlastitim pečatima.

Svi podaci u Obrazac ZSD se unose iz poslovnih knjiga i evidencija podnosioca zahtjeva i oni trebaju odgovarati stanju u poslovnim knjigama.

Za sva pitanja ili nedoumice koje imaju porezni obveznici se mogu obratiti putem telefona ili e-mail adresa objavljenih na web stranici Porezne uprave Federacije BiH, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti