Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 19 objekata

22.05.2020. 16:40 / Izvor: Akta.ba
Porezna uprava Federacije BiH zapečatila 19 objekata

Obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Porezna uprava Federacije BiH jučer je izvršila 217 inspekcijskih kontrola na području FBiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

U tim kontrolama inspektori su kontrolisali 822 zaposlenika i otkrili 61 neprijavljenog radnika, 36 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja - zapečaćeno je 19 objekata i u 75 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 230.400 KM.

"Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama kod tih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti od šest mjeseci.", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti