Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Porezna utaja: Oštetili proračun Bosne i Hercegovine za 37.349,96 KM

04.01.2021. 10:11 / Izvor: Akta.ba

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za poreznu utaju protiv direktora, osobe ovlaštene za zastupanje i jedne pravne osobe (poduzeće) iz Pelagićeva, koji se terete da su oštetili proračun Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349,96 KM.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milene Brkić rođene 1963. godine u Šidu, Srbija, nastanjena u Pelagićevu, državljanka BiH i Srbije, osnivač i direktor Opšte zadruge "Dobro polje" sa p.o. Pelagićevo, Gavre Brkića rođenog 1961. godine u Pelagićevu, državljanin BiH, osobe ovlaštene za zastupanje Opšte zadruge "Dobro polje" sa p.o. te Opšte zadruge "Dobro polje" sa p.o. Pelagićevo, upisano u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u Regionalnom centru Banja Luka.

Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe navedenog poduzeća, ostvarili u ime pravne osobe Dobro Polje, opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, oporezivi promet u iznosu od 219.705,00 KM koji su djelimično evidentirali u knjigovostvene evidencije pravne osobe, ali na koji nisu obračunali pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 37.349,96 KM, niti ga iskazali u PDV prijavama za mjesečne periode tijekom 2013. godine, podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

"Optuženi se terete da su na navedeni način pričinili štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od 37.349,96 KM, te u istom iznosu pribavili protivpravnu imovinsku korist", saopćeno je iz Tužilaštva.

Pravna osoba "Dobro Polje", opšta zadruga sa p.o. Pelagićevo, tereti se da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.349,96  KM, koju su u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvarili optuženi Milena Brkić i Gavro Brkić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti